Eindrapport Quick Reaction Force 2024
Author(s) |
B.T. Grasmeijer
|
J.C.C. van Nieuwkoop
|
F.A. Buschman
Publication type | Report Deltares
De Quick Reaction Force (QRF) heeft als doel de waterveiligheidskennis te vergroten door het verbeteren van de verwerving, ontsluiting en het gebruik van velddata rondom stormen en hoogwater. Om dit te realiseren, biedt de QRF een kader voor betere samenwerking en afstemming tussen betrokken stakeholders. Dit omvat het ontsluiten van velddata, het uitvoeren van aanvullende metingen en het opstellen van gezamenlijke rapportages over extreme weersomstandigheden en hun impact.
Dit rapport biedt een samenvatting van de geplande en uitgevoerde QRF-werkzaamheden in 2024, verdeeld over QRF-kust en QRF-rivieren.
In 2024 zijn voor QRF-kust metingen uitgevoerd van golfhoogtes en bodemhoogtes op de vooroever, het strand en in de duinen. Deze gegevens zijn gebruikt om de effecten van suppleties te analyseren, zoals de invloed op duinerosie, en om de gevoeligheid voor stormsequenties te bepalen. Uit de analyses blijkt dat zandsuppleties effectief zijn in het verminderen van de snelheid van duinerosie. Dit draagt bij aan een verbeterde bescherming tegen overstromingen tijdens stormsequenties en onderstreept het belang van suppleties in duurzaam kustbeheer. Echter, aanvullende metingen van het bodemniveau tussen stormen zijn noodzakelijk om de resultaten van deze analyses beter te koppelen aan het gedrag in de praktijk en om het XBeach-model verder te kalibreren voor de simulatie van meerdere stormen. In 2025 zullen de metingen ook worden ingezet voor de verdere ontwikkeling en verfijning van Golfgebaseerde Satellite Derived Bathymetry (G-SDB) in de kustzone, een veelbelovende techniek voor het monitoren van erosie, sedimentatie en morfologische veranderingen in kustgebieden, wat essentieel is voor effectief kustbeheer.
Voor QRF-rivieren is een SWAN model opgezet en zijn SWAN berekeningen uitgevoerd voor verschillende condities (afvoeren, windsnelheden en windrichtingen) op de Waal. De golfberekeningen geven inzicht in de golven bij de voorgestelde meetlocaties voor golfmetingen (meetvoorstel van Deltares, zoals in 2023 opgeleverd voor QRF rivieren). Op basis van de golfberekeningen is het meetvoorstel aangescherpt. Tot slot is ook een haalbaarheidsstudie ten behoeve van de afvoerbepaling op rivieren uitgevoerd. Dit om na te gaan hoe de afvoer tijdens een (extreme) hoogwater beter bepaald kan worden op basis van huidige meettechnieken en verwerkingsmethoden. Op basis van de locatie Lobith is de haalbaarheid verder uitgewerkt en is een voorstel gedaan hoe de afvoer in het winterbed gemeten kan worden tijdens hoogwater.