Nationale aanpak funderingsproblematiek : aard, omvang en technische maatregelen
Author(s) |
M. Korff
|
M. Post
|
G. Erkens
|
C.P.W. Geurts
Publication type | Report Deltares
Elk gebouw in Nederland heeft een fundering, deze kan gemaakt zijn van houten palen, van metselwerk of van beton. Geen enkel gebouw kan zónder fundering. Door diverse oorzaken zoals bodemdaling, aanhoudende droogte en lage waterstanden ondervinden steeds meer Nederlanders en de Nederlandse samenleving als geheel last van schade of overlast aan hun woning vanuit de fundering. Door klimaatverandering komt dit vaker en op meer plaatsen voor. In sommige, vooral oudere, steden zijn funderingsproblemen al decennia onderwerp van studie en aanpak. In veel andere regio’s is er nog weinig bewustwording rondom deze problematiek. Funderingsschade aan gebouwen is een groeiend en complex probleem en speelt in grote delen van Nederland. Dit is een gevolg van leven in een laaggelegen land met veel slappe bodems. Het is niet alleen een technisch en financieel probleem, maar ook een omvangrijk maatschappelijk probleem.
De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) vroeg Deltares en TNO om een overzicht van de actuele stand van de technische kennis over de aard en de omvang van de funderingsproblematiek. Deltares onderzocht de oorzaken en de interactie tussen de ondergrond en fundering. TNO onderzocht de gevolgen en constructieve maatregelen voor de bovenbouw, het gebouw op de fundering. Deze kennis is in dit rapport samengevat en komt overeen met de hoofdstukken 3 t/m 6 van deel II van het Rli-advies ‘Goed gefundeerd: advies om te komen tot een nationale aanpak funderingsproblematiek’ zoals gepubliceerd op 29 februari 2024.
Dit rapport geeft inzicht in de aard en omvang van de funderingsproblematiek, hoe de staat van een fundering is te beoordelen en welke technische maatregelen mogelijk zijn om schade te herstellen of te voorkomen.