Over Stefan Jansen

Stefan Jansen werkt aan praktische oplossingen voor problemen in het bodem- en watersysteem waarbij chemie en/of microbiologie een rol speelt. Voorbeelden zijn: verminderen van emissies van stikstof en fosfor uit de landbouw naar oppervlaktewater en corrosiebescherming van stalen infrastructuur. Stefan zet hiervoor zijn toegepaste en specialistische kennis en ervaring met lab- en veldwerk in. Hij zoekt naar oplossingen in samenwerking met onderzoekers uit andere vakgebieden, maar vooral ook met mensen uit de praktijk, zoals waterschappen, landbouworganisaties en energiebedrijven. Het verbinden en naar de praktijk toe brengen van kennis creëert maatschappelijke meerwaarde. Hij koppelt hierbij wetenschappelijke kennis met toepassing in urgente maatschappelijke onderwerpen zoals landbouw en waterkwaliteit, energietransitie en klimaatverandering. Zijn werk sluit binnen Deltares aan bij de Moonshots Veerkrachtige en gezonde watersystemen, Duurzame energietransitie en Veerkrachtige Infrastructuur.

Voorbeelden van projecten:

  • Puridrain: filtersystemen voor stikstof en en fosfor uit landbouw.
    In het project Puridrain heeft Deltares samen met waterbeheerders en landbouwsector filtersystemen ontwikkeld en getest om emissies van stikstof (N) en fosfor (P) vanuit landbouw naar oppervlaktewater te verminderen. Deze maatregelen zijn in het veld getest en dragen bij aan praktische oplossingen om landbouw te combineren met waterkwaliteit.
  • Corrosiebescherming van leidingen, damwanden en offshore windmolens.
    Overal waar staal in contact staat met water kan corrosie optreden. Microorganismen kunnen dit proces nog eens versnellen. Goede corrosiebescherming is dan ook essentieel. Deltares heeft in diverse projecten onderzocht wanneer corrosie optreedt en welke tegenmaatregelen mogelijk zijn. Dit heeft geleid tot praktische adviezen die eigenaren van stalen infrastructuur helpen om effectievere, goedkopere corrosiebescherming met minder negatieve bij-effecten.
  • Waterstofopslag in de ondergrond.
    Waterstof is een veelbelovend opslag- en transportmiddel voor duurzame energie. Bij opslag in de ondergrond kunnen echter microbiologische reacties optreden waardoor waterstof verloren gaat of ongewenste bij-effecten optreden. Hierover is nog weinig bekend. Deltares onderzoekt deze processen met modellen en lab- en veldwerk en draagt zo bij aan efficiëntere en veiligere waterstofopslag.

Deze pagina delen.