Nieuws

Blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen van Deltares op het gebied van water en ondergrond.

  1. DSC 0266 bewerkt

    Deltares start pilot met AquaBattery voor duurzame energieopslag

    Wereldwijd is het energieverbruik van gebouwen een grote bijdrager aan de CO₂-uitstoot. Om de impact op het klimaat te verminderen, start Deltares een pilot met AquaBattery op de campus in Delft. Deze innovatie op basis van keukenzout en water, maakt het mogelijk om hernieuwbare energie langdurig en milieuvriendelijk op te slaan. Vanaf november 2024 test Deltares deze duurzame batterij, met als doel de campus Paris Proof te maken in 2040.

    21 november 2024

  2. landschap molen, water, polder, rivieren

    Nieuwe overzichtspaper optimalisatiemodellen voor waterbeheer

    Hoe benutten we onze bestaande waterinfrastructuur het beste? En hoe helpen we waterbeheerders met het afwegen van de verschillende belangen waar ze in hun dagelijks werk voor staan? Optimalisatietechnieken voor operationeel waterbeheer zijn nu door Deltares voor het eerst gebundeld in de paper ‘Optimisation methods in water system operation’. De kennis in deze paper is getoetst aan de praktijk en bedoeld voor (aankomende) waterbeheerders. Tegelijkertijd nodigen de auteurs collega-wetenschappers uit om optimalisatietechnieken specifiek voor watermanagement door te ontwikkelen.

    14 november 2024

  3. Kademuren haven Rotterdam

    Voorbereiding Rotterdamse havenbedrijven op wateruitdagingen

    Water is essentieel voor de Rotterdamse haven. Niet alleen voor de logisitiek, maar denk ook aan het gebruik van water als grondstof en voor koeling van de industrie. De kwaliteit en beschikbaarheid van water veranderen echter, wat gevolgen heeft voor de haven, de industrie en de logistiek.

    7 november 2024

  4. Stormvloedkering

    Stormvloedkeringen en de weg naar een veilige en leefbare delta

    Stormvloedkeringen zijn cruciaal voor de bescherming van Nederland tegen de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Keringen zoals de Maeslantkering en de Oosterscheldekering beschermen ons land tegen stormvloeden die anders ons laaggelegen deltagebied zouden bedreigen. Met de stijgende zeespiegel en klimaatverandering rijzen echter vragen over hoe lang deze keringen meegaan en hoe ze in de loop van de tijd onderhouden of aangepast moeten worden.

    7 november 2024

  5. skyline rotterdam

    Hoe voorkomen we dorstige steden?

    Hoe kunnen we onze kennis en handelingsperspectieven vergroten om de gebouwde omgeving beter weerbaar te maken tegen droogte, nu en in de toekomst? Deze vraag staat centraal in het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gesubsidieerde onderzoeksproject 'Thirsty Cities' (dorstige steden). Het project maakt deel uit van de Nationale Wetenschapsagenda.

    6 november 2024

  6. Hoog water 4

    Strategisch onderzoek activiteitenplan 2025 gepubliceerd

    Deltares heeft het definitieve Activiteitenplan SITO Instituut Subsidie 2025 gepubliceerd. Het Activiteitenplan schetst de hoofdlijnen van het Strategisch Onderzoek dat Deltares in 2025 gaat uitvoeren.

    31 oktober 2024

  7. Earth s oceans pillars

    Plasticvervuiling oceaan detecteren met geavanceerde remote sensing

    In een baanbrekende studie hebben wetenschappers van verschillende Europese universiteiten innovatieve technieken ontwikkeld om drijvend plastic afval in de oceaan te detecteren met behulp van geavanceerde remote sensing technologieën. Het artikel over dit onderzoek is bij Nature Scientific Reports gepubliceerd.

    30 oktober 2024

  8. Small FF122796 002

    Klimaatverandering en toekomstbestendige maatregelen voor de Amsterdamse haven

    Klimaatverandering brengt wereldwijd uitdagingen met zich mee, zoals een stijgende zeespiegel, grotere kans op hitte, droogte in de zomer en extreme buien. Deltares heeft voor Port of Amsterdam onderzoek gedaan naar de impact hiervan op de Amsterdamse haven. De resultaten bieden waardevolle inzichten om de haven veilig en toegankelijk te houden in een veranderend klimaat.

    29 oktober 2024

  9. Golfoverslag

    Wat gebeurt er als er water over de dijk slaat?

    Deltares en Waterschap Rivierenland voerden deze week samen een veldproef uit in de plaats Ochten om de sterkte van de dijk te testen. Dit met als doel om te weten wat er gebeurt als er water bij hoogwater over de dijk slaat.

    23 oktober 2024

  10. Binnen in de meetcabine

    Nieuwe technieken betekenen stap vooruit in continu monitoren waterkwaliteit

    Door het beschikbaar komen van nieuwe technieken zoals machine learning, speciale sensoren en auto-analyzers is het mogelijk om bijna real-time de waterkwaliteit te monitoren. We noemen dit hoog frequent meten. Met deze metingen ontstaat meer inzicht in de dynamiek van de waterkwaliteit en dat kan waterbeheerders helpen bij het achterhalen van oorzaken van bijvoorbeeld normoverschrijdingen. Het geeft handelingsperspectief voor het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn water

    21 oktober 2024

  11. Reefy

    Innovaties dichter bij de markt brengen

    Deltares nodigt Nederlandse start ups en MKB-bedrijven uit voor de Deltares MKB Challenge - najaarseditie 2024. Dé kans om innovatieve ontwerpconcepten verder te ontwikkelen, door gratis toegang te krijgen tot onze unieke testfaciliteiten en onze expertise.

    18 oktober 2024

  12. Aanvaring

    Twee aanvaringen in 24 uur benadrukken belang van weerbare waterbouwkundige kunstwerken

    Afgelopen weekend vonden er binnen 24 uur twee ernstige aanvaringen plaats op onze Nederlandse waterwegen. Vrijdag botste een vrachtschip, geladen met grind, tegen de geopende spoorbrug over de Gouwe in Alphen aan den Rijn. Enkele uren later vond een tweede incident plaats: een schip vol zand ramde de stuw bij Borgharen, wat leidde tot het zinken van het 67 meter lange vaartuig. Hoewel beide incidenten gelukkig zonder persoonlijk letsel verliepen, zijn de gevolgen voor de infrastructuur aanzienlijk.

    15 oktober 2024