Nieuws

Blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen van Deltares op het gebied van water en ondergrond.

  1. Milano Bosco Verticale KL

    REACHOUT helpt Europese steden met nieuwe toolkit voor klimaatadaptatie

    Zeven Europese steden en partners hebben de afgelopen drieënhalf jaar intensief samengewerkt in het EU-project REACHOUT. Het doel was klimaatdiensten ontwikkelen die echt aansluiten bij de praktijk in steden. Het resultaat is een veelzijdige en toegankelijke Triple-A toolkit die gemeenten helpt bij het Analyseren van klimaatrisico’s, het formuleren van Ambities én het plannen van concrete Acties. Deze aanpak is nu beschikbaar via het platform Triple-A Toolkit.

    16 april 2025

  2. Luchtfoto estuaria Adobe Stock 359524810

    Toenemende zoutindringing in estuaria

    De kans op extreme zoutindringing in estuaria wereldwijd neemt tussen nu en het jaar 2100 met tien tot twintig procent toe. Dit als gevolg van veranderende rivierafvoeren en een stijgende zeespiegel, veroorzaakt door klimaatverandering. Dit berekenden onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Deltares in een gezamenlijke publicatie in Nature Communications. Deze studie onderstreept de noodzaak om verzilting van estuaria mee te nemen in de plannen voor klimaatadaptatie.

    15 april 2025

  3. Header pilot veldjes

    Gezonde stad begint bij de bodem

    Gezonde stedelijke bodems leveren belangrijke ecosysteemdiensten, zoals wateropslag, stabiliteit en natuurlijke zuivering op. Door nieuwe EU-wetgeving moeten alle lidstaten bodemgezondheid monitoren, ook in stedelijke gebieden. Op de Deltares campus in Delft onderzoeken we hoe je dit kunt monitoren en bepalen.

    10 april 2025

  4. Ivan Ranogajec

    Upgrade in waterbeheer voor de vijf landen in het Sava-stroomgebied

    De grensoverschrijdende Sava rivier, die vijf landen verbindt, krijgt een belangrijke upgrade in waterbeheer met de lancering van het vernieuwde Sava Flow Forecasting and Warning System (FFWS) 2.0. Het nieuwe systeem biedt niet alleen inzicht in overstromingsrisico’s, maar voorziet de regio ook van belangrijke informatie over droogte en scheepvaart. Het project wordt geleid door Deltares en gecoördineerd door de International Sava River Basin Commission.

    7 april 2025

  5. Glazen waterkering

    Glazen waterkering weerstaat Deltagootproef

    Met succes heeft Deltares een glazen waterkering getest, die binnenkort wordt geplaatst in het Limburgse dorp Belfeld. De waterkering, die een innovatieve oplossing biedt voor de bescherming tegen overstromingen met behoud van uitzicht voor de lokale bewoners, werd getest in de Deltares Deltagoot.

    2 april 2025

  6. Zandmotor

    Ontwikkeling Zandmotor tot op de korrel in kaart

    De kust is continu in beweging door stroming, golven en wind. Maar hoe bewegen zandkorrels zich op reis langs de kust? Het SedTRAILS-model, ontwikkeld door Deltares en de TU Delft, brengt de individuele zandpaden in beeld. Het model is toegepast op de Zandmotor, een kunstmatig schiereiland dat deel uitmaakt van onze kustbescherming.

    1 april 2025

  7. Impact report 2024 cover 1688x1264px

    Impactrapport Deltares 2024 online

    Ons impactrapport over 2024 staat nu online. In dit impactrapport presenteren we vijf verhalen rond vijf ambitieuze doelen, onze moonshots, en laten we onze activiteiten, resultaten, samenwerkingsverbanden en initiatieven zien die bijdragen aan maatschappelijke impact.

    26 maart 2025

  8. Adobe Stock 369958054 de Rijn bij Arnhem kl

    Nieuw kader voor verbetering beoordeling watervoorraden van de Rijn

    Om geïrrigeerde gebieden beter te kunnen identificeren, hebben Deltares en WUR-onderzoekers (Wageningen University & Research) een nieuw kader gemaakt dat hydrologische modellering en satellietwaarnemingen van de landoppervlakte-temperatuur (LST) combineert. Belangrijke informatie waarmee waterbeheer duurzaam en efficiënter kan. Ze deden dit in eerste instantie voor het stroomgebied van de Rijn.

    25 maart 2025

  9. Openingsbeeld TRANS2 binnenvaart klimaatadaptatie web

    De binnenvaart toekomstbestendig maken

    Hoe kan de binnenvaart zich aanpassen aan en meer grip krijgen op de gevolgen van een veranderend klimaat? In het onderzoeksproject TRANS2 werkten 15 partijen de afgelopen twee jaar onder leiding van Deltares aan dit vraagstuk; de transitie naar een klimaatbestendig en duurzaam Rotterdams achterlandtransport.

    20 maart 2025

  10. Boringen noordzee zeespiegelstijging marc hijma paper nature

    Meer kennis over zeespiegelstijging na de laatste ijstijd

    Dankzij nieuwe geologische gegevens is er nu meer bekend over hoe snel en hoeveel de wereldwijde zeespiegel steeg na de laatste ijstijd, zo’n 11.700 jaar geleden. Deze informatie is van groot belang voor het huidige begrip van de impact van opwarming op ijskappen en daarmee op zeespiegelstijging. Onderzoekers van Deltares, Universiteit Utrecht, TNO-Geologische Dienst van Nederland, TU Delft, NIOZ en Universiteit van Amsterdam publiceerden hierover in het tijdschrift Nature.

    19 maart 2025

  11. Foto bodem in de stad

    Handboek bodem als basis voor verstedelijking

    Nederland is op zoek naar ruimte en staat voor de uitdaging hoe die ruimte is in te richten. In deze zoektocht is de ondergrond nog zelden een doorslaggevende factor. Met het onderzoeksproject Op Bodembasis laten we zien dat naast draagkracht ook eigenschappen als culturele verbinding, waterbeheer en biodiversiteit een sleutelrol spelen bij het realiseren van veerkrachtige en toekomstbestendige steden.

    10 maart 2025

  12. Jacek dylag D0 Yns PVIFKU unsplash

    Veiligheidsrisico’s dammen wereldwijd in kaart: vijf nieuwe inzichten

    Dammen zijn essentieel voor bescherming tegen overstromingen, watermanagement, en energie- en voedselzekerheid. Een damdoorbraak kan verwoestende gevolgen hebben zoals recente rampen lieten zien. In een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Water door onderzoekers van Deltares, IHE Delft en Imperial College London, wordt een analyse van de wereldwijde faalkansen van dammen van 1900 tot nu gepresenteerd.

    7 maart 2025