Nieuws

Blijf op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen van Deltares op het gebied van water en ondergrond.

  1. GS PROEF 044

    Oosterscheldekering tot het uiterste getest

    De Oosterscheldekering beschermt een groot deel van Zeeland al sinds 1986 tegen hoogwater. Gemiddeld één keer per jaar sluit de kering tijdens een zware storm, om Zeeland te beschermen tegen overstromingen. Na meer dan 35 jaar gebruik is het vervangen en renoveren van grote onderdelen van de kering nodig. In opdracht van Rijkswaterstaat voert Deltares schaalmodelproeven uit om de hydrodynamische belastingen op afzonderlijke onderdelen van de kering nauwkeurig in kaart te brengen.

    9 januari 2025

  2. Landschap pixabay Mikee V

    Tussenevaluatie Kaderrichtlijn Water 2024

    In 2000 werd de Kaderrichtlijn Water (KRW) in Europees verband afgesproken. De richtlijn is bedoeld om de waterkwaliteit van het Europese grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Het Ministerie van Infrastructuur en Water houdt regelmatig tussenevaluaties om de vinger aan de pols te houden. Deltares leverde verschillende achtergrondrapporten voor de tussenevaluaties. Ook dit jaar hebben we prognoses doorgerekend waarmee we zien of we de doelen voor 2027 bereiken. De prognoses zijn gebaseerd op monitoringsdata van de waterbeheerders en inschatting van effecten van voorgenomen maatrgelen.

    23 december 2024

  3. Sturgeon

    Komt de Europese steur terug in de Rijn?

    De Europese steur (Acipenser sturio), tot 5 meter lang en 400 kg zwaar, zwom ooit overal in Noordwest-Europa. Door overbevissing, dammen en vervuiling stierf deze oervis bijna uit. In de jaren ‘90 werd hij gered door een Frans kweekprogramma en nu wordt onderzocht of de steur terug kan in de Rijn. Informatie over de belangrijkste leefgebieden en migratieroutes is hiervoor van groot belang. In een nieuwe studie, geleid door Sportvisserij Nederland en Wageningen Universiteit, gebruikt Deltares de D-Eco Impact softwaretool die helpt bij het leggen van de puzzel of herintroductie haalbaar is.

    17 december 2024

  4. SV Portugal 1

    Deltares verwelkomt Portugese president en Nederlandse koning

    Deltares had gisteren de eer om de President van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, en Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander te verwelkomen. Dit bijzondere bezoek maakte deel uit van het Portugese staatsbezoek aan Nederland. Samen met een delegatie van Portugese parlementsleden en bedrijven kregen de president en de koning een rondleiding langs onze unieke experimentele faciliteiten. Ze leerden meer over de duurzame projecten waaraan Deltares werkt, waaronder innovaties die helpen om de oceanen schoon en gezond te houden.

    12 december 2024

  5. Julianakanaal nieuwsbericht

    Hoe kanalen slim aanpassen zonder overlast?

    Nederland verdiept en verbreedt de kanalen regelmatig om ze bevaarbaar te houden. Om dat goed te kunnen doen, is meer kennis nodig over de interactie tussen kanaal en ondergrond. De komende tijd onderzoekt Deltares in opdracht van Rijkswaterstaat de ondergrond van zowel het Julianakanaal als van het Amsterdam-Rijnkanaal.

    11 december 2024

  6. Schermafbeelding 2024 12 10 105209

    Toenemende klimaatgevaren voor Atlantische Kust van de VS

    Een recent onderzoek van de USGS, in samenwerking met Deltares en Deltares USA, waarschuwt voor de steeds groter wordende klimaatrampen langs de Zuidoostelijke Atlantische kust van de VS. Tegen 2100 wordt verwacht dat tot 70% van de mensen dagelijks te maken zal krijgen met ondiep en opkomend grondwater. Deze gevaren, samen met andere gevolgen van klimaatverandering zoals overstromingen, kusterosie en bodemdaling, maken duidelijk hoe belangrijk het is om snel en goed klimaatmaatregelen te nemen.

    10 december 2024

  7. Ondertekening raamovereenkomst Deltares

    Nieuwe raamovereenkomst versterkt samenwerking tussen Rijnland en Deltares

    Deltares en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben vorige week een nieuwe raamovereenkomst ondertekend, waarmee een stevige basis is gelegd voor een langdurige en duurzame samenwerking. Door deze overeenkomst kan Rijnland optimaal gebruik maken van de diepgaande kennis van Deltares, wat de kwaliteit van hun waterbeheer verder zal versterken.

    2 december 2024

  8. Adobe Stock 531277513 kl

    Nog te veel stikstof en fosfor in grond- en oppervlaktewater  

    Het grondwater en oppervlaktewater bevat op veel plekken te veel stikstof en fosfor. Daarmee voldoet Nederland niet aan de doelen van de Europese Nitraatrichtlijn. Door te veel stikstof en fosfor voldoet in veel wateren in Nederland de biologische waterkwaliteit niet en staat de kwaliteit van het drinkwater in sommige delen van Nederland onder druk. Vooral in gebieden met een ondergrond van zand en löss is het belangrijk de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Dat blijkt uit het rapport Landbouwpraktijk en waterkwaliteit in Nederland 2020-2023 door het RIVM.

    28 november 2024

  9. Windmolenparken Noordzee web

    Onderzoek naar de ecologische impact van windparken op de Noordzee

    Hoe beïnvloeden windparken het ecosysteem van de Noordzee? Het nieuwe onderzoeksproject NO-REGRETS gaat op zoek naar antwoorden op deze vraag. Deltares is een van de betrokken partijen in dit vijf jaar durende project, dat dankzij een subsidie van 6,7 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van start gaat.

    26 november 2024

  10. DSC 0266 bewerkt

    Deltares start pilot met AquaBattery voor duurzame energieopslag

    Wereldwijd is het energieverbruik van gebouwen een grote bijdrager aan de CO₂-uitstoot. Om de impact op het klimaat te verminderen, start Deltares een pilot met AquaBattery op de campus in Delft. Deze innovatie op basis van keukenzout en water, maakt het mogelijk om hernieuwbare energie langdurig en milieuvriendelijk op te slaan. Vanaf november 2024 test Deltares deze duurzame batterij, met als doel de campus Paris Proof te maken in 2040.

    21 november 2024

  11. landschap molen, water, polder, rivieren

    Nieuwe overzichtspaper optimalisatiemodellen voor waterbeheer

    Hoe benutten we onze bestaande waterinfrastructuur het beste? En hoe helpen we waterbeheerders met het afwegen van de verschillende belangen waar ze in hun dagelijks werk voor staan? Optimalisatietechnieken voor operationeel waterbeheer zijn nu door Deltares voor het eerst gebundeld in de paper ‘Optimisation methods in water system operation’. De kennis in deze paper is getoetst aan de praktijk en bedoeld voor (aankomende) waterbeheerders. Tegelijkertijd nodigen de auteurs collega-wetenschappers uit om optimalisatietechnieken specifiek voor watermanagement door te ontwikkelen.

    14 november 2024

  12. Kademuren haven Rotterdam

    Voorbereiding Rotterdamse havenbedrijven op wateruitdagingen

    Water is essentieel voor de Rotterdamse haven. Niet alleen voor de logisitiek, maar denk ook aan het gebruik van water als grondstof en voor koeling van de industrie. De kwaliteit en beschikbaarheid van water veranderen echter, wat gevolgen heeft voor de haven, de industrie en de logistiek.

    7 november 2024