Projectoverzicht

Op deze pagina vind je een overzicht van actuele projecten die door Deltares worden uitgevoerd.

Filters

  • Gezondheid water, bodem
  • Toekomstbestendige infrastructuur
  • Energietransitie
  • Watervoorraad
  • Overstromingen
  • Bodemdaling
  • Droogte
  • Veerkrachtige steden
  • Zeespiegelstijging

Filters

  • Europa
  • Latijns-Amerika en de Caraïben
  • Azië
  • Afrika
  • Verenigde Staten en Canada
120 projecten gevonden
  1. Living Labs voor levendige bodems

    Een gezond bodem-watersysteem levert belangrijke diensten aan de mens en de planeet. Gezonde bodems zijn een goede basis voor gewassen en zijn daarmee belangrijk voor voedselzekerheid. Ze bergen water en houden dit vast zodat ze bijdragen aan klimaatbestendigheid. Ze leveren een habitat voor planten, schimmels, bacteriën en dieren en dragen…
    Veerkrachtige steden Droogte Bodemdaling
  2. Betere bodemsanering met ISLANDR

    In Europa zijn veel verontreinigde gebieden. Deze zijn vaak moeilijk te saneren en te herontwikkelen, omdat de kosten daarvan hoger zijn dan de baten. Het project ISLANDR pakt deze uitdagingen aan en draagt daardoor bij aan de Europese Bodemmissie. ISLANDR levert uiteindelijk een roadmap op om de aanpak van deze gebieden te ondersteunen. ISLANDR…
    Gezondheid water, bodem
  3. Betere bodemplanning met SPADES

    Door bij onze ruimtelijke planning en ontwerp beter rekening te houden met water, bodem en ondergrond, kan bijgedragen worden aan een betere leefomgeving en vitale en gezonde bodem. En dat is nodig want 60-70% van de Europese bodems is ongezond. De EU-missie 'A Soil Deal for Europe' streeft naar een betere bodemgezondheid in Europa in 2030.’…
  4. Hoe wordt onze grond gezond

    Er wordt geschat dat tussen de 60% en 70% van alle bodems in de EU ongezond is door bijvoorbeeld erosie, verdichting, afdekking, vervuiling, het verlies van organische koolstof, voedingsstoffen, water en biodiversiteit. Om de bodem op de kaart te zetten, heeft de Europese Commissie de missie ‘A Soil Deal for Europe’ gelanceerd met als doel 100…
    Gezondheid water, bodem
  5. Nederlands polderconcept voor landaanwinning bij Pulau Tekong in Singapore

    Singapore wint land aan door een polder te ontwikkelen aan de noordwestelijke punt van Pulau Tekong, een eiland ten noordoosten van het vasteland van Singapore. Deze voor Singapore geheel nieuwe, kostenbesparende methode wordt door de Housing & Development Board (HDB) toegepast voor het geplande landaanwinningsproject. Als de polder in 2025…
    Toekomstbestendige infrastructuur
  6. Voldoende zoetwater in adaptieve delta

    Het Deltaprogramma van de Nederlandse overheid werkt aan de beschikbaarheid van voldoende zoet water, ook in de toekomst. De deltabeslissing Zoetwater, onderdeel van het Deltaprogramma, moet ervoor zorgen dat er voldoende zoet water beschikbaar is voor essentiële toepassingen zoals drinkwater en landbouw. Deltares werkt mee aan de kwantitatieve…
    Watervoorraad
  7. Regio Deal bodemdaling Groene Hart

    De aanpak van bodemdaling vraagt om samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven. Binnen de Regio Deal bodemdaling Groene Hart werken al deze partijen samen om bodemdaling de baas te worden.
    Bodemdaling
  8. Slimmer dijken versterken met zetstenen

    In Nederland worden jaarlijks tientallen kilometers dijk versterkt. In samenwerking met Rijkswaterstaat, de waterschappen en marktpartijen onderzoekt Deltares of zetstenen daarbij slimmer zijn in te zetten.
  9. TRANS2 voor toekomstbestendigere vaarwegen

    Transport over water staat voor grote uitdagingen, onder andere geopolitieke instabiliteit, krapte op de arbeidsmarkt, de energietransitie (verduurzaming), de stikstofcrisis en technologische ontwikkelingen houden de sector bezig. Ook veroorzaken verouderde bruggen en sluizen en langere perioden van laag- of hoogwater regelmatig vertraging. Om…
  10. Onderzoek naar effecten thermisch gereinigde grond in nieuwe zeedijk Perkpolder

    In de nieuwe zeedijk bij Perkpolder is Thermisch Gereinigde Grond toegepast, afgedekt met een kleilaag. In 2017 bleek uit een verkennend onderzoek de thermisch gereinigde grond die als ophoogmateriaal is toegepast in de kern van de nieuwe zeedijk bij Perkpolder relatief hoge concentraties te bevatten aan sulfaat, bromide en diverse zware metalen.…
    Gezondheid water, bodem
  11. Verbeteren sponswerking landschappen

    Bij sponswerking gaat het om natuurlijke manieren om water vast te houden in het water- en bodemsysteem. Dit helpt de impact van wateroverlast en droogte te verminderen én het voorkomt verder verlies van biodiversiteit.
    Veerkrachtige steden Gezondheid water, bodem Overstromingen Watervoorraad Droogte
  12. Kennisagenda Grondwater - van denken naar doen

    Grondwater speelt in het Nederlandse landschap een vaak onzichtbare maar belangrijke rol. De hoeveelheid maar ook de kwaliteit van ons grondwater moet voldoende blijven. Dat is belangrijk voor een toekomstbestendige en robuuste (drink)watervoorziening, de grondwaterafhankelijke ecosystemen en een stabiele bodem.
    Gezondheid water, bodem Watervoorraad