Innovatief ontwerp

Tijdens de test werd een boomstam van 800 kg met een snelheid van 3 meter per seconde tegen het glas geslagen. Dit om de impact van drijvende objecten, zoals takken en boomstammen die in de Maas terecht kunnen komen, na te bootsen. Door de impact van de boomstam ging geen van de 6 glaslagen stuk. Daarom is het glas handmatig laag voor laag stuk gemaakt, waarna steeds opnieuw met de boomstam tegen het glas werd gestoten.

Zelfs nadat alle lagen kunstmatig waren gebroken bleef de waterkerende functie behouden, dankzij de innovatieve opbouw van 6 glaslagen met folie in een stalen kozijn. Op grond van de resultaten van de proeven kan geconcludeerd worden dat het glas en de kozijnen voldoende sterk zijn om de geëiste belasting te weerstaan.

Samenwerking

De waterkering is ontwikkeld door aannemerscombinatie MaaSamen, een samenwerking tussen de bedrijven Van den Biggelaar, Boskalis en Wetering, in opdracht van Waterschap Limburg. Het gebruik van glazen vensters zorgt ervoor dat het uitzicht op de Maas behouden blijft, terwijl de waterkering zijn beschermende functie biedt.

Deze kering is een mooi voorbeeld van hoe innovatie, technologie en esthetiek samen kunnen komen in waterbeheer

Nova Huppes, projectleider Deltares

Duurzaam en visueel aantrekkelijk

De stijgende waterstanden als gevolg van klimaatverandering vereisen steeds vaker dijkversterkingen. In plaats van de dijken breder of hoger te maken, biedt een glazen waterkering, zoals in Belfeld, een duurzame en visueel aantrekkelijke oplossing. Op deze manier behouden bewoners hun uitzicht.

Belfeld: pittoresk en indrukwekkend uitzicht

Belfeld is een pittoresk dorp aan de Maas in Limburg en bekend om zijn rustige, landelijke sfeer en het indrukwekkende uitzicht op de rivier. De Maas speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de bewoners; het biedt niet alleen mogelijkheden voor recreatie, maar brengt ook risico’s met zich mee, vooral bij hoge waterstanden.

Met de bouw van de glazen waterkering wordt momenteel gestart en zal naar verwachting begin volgend jaar gereed zijn. De glazen kering is in totaal 57 m lang (verdeeld over drie secties: 30 m, 15 m en 12 m) en 1,32 m hoog.

Nova Huppes, projectleider Deltares: “Ik ben erg trots om te hebben kunnen bijdragen aan het testen van deze innovatieve kering, die zowel de veiligheid van de regio waarborgt als het unieke landschap van de Maasstreek behoudt. Deze kering is een mooi voorbeeld van hoe innovatie, technologie en esthetiek samen kunnen komen in waterbeheer”.

Unieke testfaciliteit

De Deltares Deltagoot is een unieke testfaciliteit waar op ware grootte (1:1 of bijna) het effect van extreme golven op dijken, duinen, golfbrekers en andere waterkeringen kan worden getest. Er is wereldwijd veel vraag naar het realistisch testen van waterbouwkundige constructies in bepaalde situaties. Het is een veelzijdige, onmisbare faciliteit die voor talloze projecten wordt gebruikt: kust-, haven- en offshore constructies.

Video

Bekijk de video waarin de proef te zien is.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=dNYRIwH3ydM

Deze pagina delen.