Werelds eerste drijvende stem van de natuur verklapt waterkwaliteit
Nova Innova en Deltares starten een proef met 's werelds eerste drijvende stem van de natuur. Die stem zit verstopt in glazen bollen die op het water drijven en zo het leven en de beweging in het water uitvergroten.

Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de gemeenten Utrecht en Voorne aan Zee, Fieldlab Green Economy Westvoorne en In-Lite Design hebben een overeenkomst getekend waarmee ze in een consortium meedoen aan de proeven.
De drijvende bollen op het water, die met gekleurd licht de waterkwaliteit verklappen en het leven en de beweging in het water uitvergroten heten POND. Ze bevatten bijzondere lampen en zijn uitgerust met sensoren die de waterkwaliteit registreren en zichtbaar maken. Nova Innova ontwikkelde in vier jaar samen met Southampton University een robuust systeem dat werkt op de energie vanuit de natuur zelf, vanuit een bio brandstofcel. Het consortium tekende voor het verder ontwikkelen van de toepassing. De techniek wordt geschikt gemaakt voor de openbare ruimte op locaties in Amsterdam, Utrecht en Voorne aan Zee.

Er komt ook een vierde locatie op de campus van Deltares. Projectleider Koen Pelsma; “op onze locatie gaat het vooral om genereren en valideren van de meetdata. Hier hebben we alles dichtbij bijvoorbeeld ons Delta-lab en we gaan ook kijken of we de sensoren nog kunnen uitbreiden. Elk van de proeflocaties heeft straks een eigen doel”.
Bij het Oosterdok in Amsterdam wordt POND gebruikt om de maatschappelijk dialoog over waterkwaliteit aan te wakkeren. Immers, de bollen maken waterkwaliteit straks voor een breed publiek inzichtelijk. In Utrecht maakt POND deel uit van het gezamenlijke programma gezond water van de gemeente en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ook hier is bewustwording een toegevoegde waarde. In Voorne aan Zee en bij het Fieldlab ligt de focus ook op testen van de opstelling in brakwater met golfslag, en inzichtelijk maken wat menselijk gedrag voor invloed heeft op het water. Hier wordt ook gedacht aan het mogelijk maken van blauwalgvoorspellingen. Tot slot gaat ook Rotterdam met Nova Innova door met het testen van POND binnen een ander project.
Uiteindelijk moet POND:
- op meerdere plekken inzetbaar zijn met verschillende sensorcombinaties;
- kloppende, gevalideerde, signalen afgeven;
- online benaderbare resultaten opleveren;
- ons meer inzicht geven in hoe het met de natuur is, inspireren om goed voor de natuur te zorgen en leren hoe we de waterkwaliteit kunnen verbeteren.
De proeven met POND worden mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het PPS-innovatie programmasubsidie van het ministerie van Economische Zaken, specifiek vanuit TKI-programma deltatechnologie met als doel innovaties te stimuleren voor een duurzame delta.