Met behulp van onze kennis van water- en bodemsystemen willen we wereldwijd water en ondergrond veerkrachtig en gezond houden of maken. Samen met nationale en internationale partners passen we kennis toe en ontwikkelen we duurzame oplossingen voor droogte, behoud van biodiversiteit, waterschaarste, overtollig water, bodemdaling en verontreiniging. Zo zullen ook toekomstige generaties beschikken over voldoende gezond water en een vitale bodem.

De urgentie en noodzaak om de gezondheid van onze ecosystemen te verbeteren neemt toe. We zien dat op dit vlak maatschappelijke en ecologische grenzen worden bereikt. Nederland en veel andere Europese landen lijken niet volledig te kunnen voldoen aan de Kaderrichtlijn Water, de Kaderrichtlijn Mariene Strategie en de Natura 2000 wetgeving. Dit levert obstakels op voor andere maatschappelijke activiteiten. Denk aan de stikstofcrisis of de problemen rondom PFAS. Wij helpen mee naar het zoeken van integrale oplossingen, innovaties die de ecosysteemdiensten optimaliseren en de negatieve effecten op het milieu minimaliseren. Naast onze diepe kennis van zaken maken we gebruik van onze onderzoeks- en datafaciliteiten om beheerders en beleidsmakers te ondersteunen bij het maken van hun plannen.

We kunnen dit niet alleen en doen dit samen met andere wetenschappers, beleidsmakers en het bedrijfsleven. De focus van ons onderzoek is gericht op de volgende maatschappelijke opgaves:

  1. zero pollution en een gezonde leefomgeving
  2. water beschikbaar houdern voor zoveel mogelijk mensen
  3. holistische systeembenadering van het beheer van natuurlijke hulpbronnen
  4. gezond leven in de stad
  5. de stem van de natuur
  6. duurzame transities op zee.

Bijdragen aan Nederlandse en internationale missies

De doelen die we hebben voor onze kennisontwikkeling zijn gebaseerd op Nederlandse en internationale missies. De urgentie is groot, want wereldwijd hebben nu al 2 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater. In 2019 was milieuverontreiniging verantwoordelijk voor 9 miljoen voortijdige sterfgevallen. Droogte raakt jaarlijks het bestaan van 1.5 miljard mensen en in de afgelopen vijftig jaar zagen we wereldwijd een gemiddelde daling van natuur met 69%. Een gezond water- en bodemsysteem is voorwaarde voor onze bestaanszekerheid, in Nederland en daarbuiten. Elk jaar migreren mensen wereldwijd omdat ze niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien of door conflicten over water, land en grondstoffen. Het aantal vluchtelingen is in de laatste 10 jaar verdrievoudigd. Vandaag de dag is 1 op de 69 mensen op wereld op de vlucht. Dit levert in de gebieden waar ze naartoe vluchten een hogere water- voedsel en huisvestingsvraag waarmee op die plekken ook een extra druk op het water en bodemsysteem ontstaat.

Deze pagina delen.