REACHOUT helpt Europese steden met nieuwe toolkit voor klimaatadaptatie
Zeven Europese steden en partners hebben de afgelopen drieënhalf jaar intensief samengewerkt in het EU-project REACHOUT. Het doel was klimaatdiensten ontwikkelen die echt aansluiten bij de praktijk in steden. Het resultaat is een veelzijdige en toegankelijke Triple-A toolkit die gemeenten helpt bij het Analyseren van klimaatrisico’s, het formuleren van Ambities én het plannen van concrete Acties. Deze aanpak is nu beschikbaar via het platform Triple-A Toolkit.

Het project werd gecoördineerd door Deltares en Stichting CAS en was onderdeel van de EU Green Deal. Zeven Europese steden en verschillende onderzoeksinstellingen werkten erin samen. Er zijn belangrijke resultaten opgeleverd om klimaatadaptatie te versnellen (zie ook REACHOUT helpt Europese steden met “Climate services).

Triple-A tools
De Triple-A Toolkit dient als een soort marktplaats tussen potentiële gebruikers (gemeentes, consultants) en aanbieders van de tools. Gebruikers kunnen op verschillende manieren informatie vinden over welke van de meer dan 20 aangeboden tools het meest geschikt zijn voor hun vraag. Dit kan gaan over de aanpak van hitte, overstromingen, het beschermen van kwetsbare groepen of het ontwerpen van nature-based solutions. Deltares heeft tools zoals FloodAdapt, Climate Resilient City Toolbox en Climate resilient pathways (CRDP), toegepast en verder doorontwikkeld in het project in Cork, Logroño, Gdynia, Lillestrøm en Athene. CRDP is een uitbreiding van adaptatie en koppelt adaptatie aan bredere stedelijke doelen, zoals bijvoorbeeld stadsvernieuwing, vergroening en verkeersplanning.
De samenwerking met onderzoeksinstituten en universiteiten via REACHOUT was van groot belang bij de aanpak van hittegerelateerde klimaatrisico's in Milaan.
Simone Nardicchia (Milaan)
Demonstratie van tools in actie
Wat de tools in actie kunnen, wordt gedemonstreerd onder het kopje ‘City Solutions’ met hierin oplossingen, in dit geval de toepassing van verschillende combinaties van tools, voor veel voorkomende klimaatuitdagingen, geïllustreerd met resultaten uit het project. Verder te vinden op het platform zijn ‘Climate stories’ die door de steden zelf zijn ontwikkeld om resultaten van de tools te communiceren naar burgers via toegankelijke verhalen en een leerprogramma.
Een climate story is een zeer effectief communicatiemiddel. De lessen die we uit het project hebben geleerd, gaan ons veel mogelijkheden voor verbetering bieden, zoals welke maatregelen effectiever kunnen worden toegepast in specifieke gebieden van de stad.
Elena Garrido Martínez (Logroño)