Toenemende zoutindringing in estuaria
De kans op extreme zoutindringing in estuaria wereldwijd neemt tussen nu en het jaar 2100 met tien tot twintig procent toe. Dit als gevolg van veranderende rivierafvoeren en een stijgende zeespiegel, veroorzaakt door klimaatverandering. Dit berekenden onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Deltares in een gezamenlijke publicatie in Nature Communications. Deze studie onderstreept de noodzaak om verzilting van estuaria mee te nemen in de plannen voor klimaatadaptatie.

Download het onderzoek in Nature Communications
Klimaatprojecties voor zoutindringing
Zoutindringing in rivieren bedreigt de beschikbaarheid van zoetwater in kustgebieden wereldwijd. Dit probleem zal naar verwachting toenemen als gevolg van klimaatverandering. In deze studie bepaalden de onderzoekers de veranderingen in zoutindringingsstatistieken onder invloed van klimaatverandering voor achttien riviersystemen over de hele wereld.
Hiertoe bepaalden ze voorspellingen van rivierafvoeren en relatieve zeespiegelstijging uit klimaatmodelsimulaties. Deze gebruikten ze vervolgens om projecties te maken van zoutindringing tot het jaar 2100. Deze studie is de eerste die rekening houdt met de samengestelde effecten van veranderingen in rivierafvoer en zeespiegelstijging op zoutindringing op wereldwijde schaal.
Rivierafvoer en zeespiegelstijging
Voor de meeste onderzochte riviersystemen geven de projecties aan dat het gecombineerde effect van veranderende rivierafvoeren en zeespiegelstijging leidt tot een toename van extreme zoutindringing van tien tot twintig procent in 2100. In de komende decennia vormen verminderde rivierafvoeren de belangrijkste bedreiging voor de beschikbaarheid van zoet water, veroorzaakt door klimaatverandering.
Uit het onderzoek blijkt echter dat aan het eind van deze eeuw de stijging van de zeespiegel ongeveer twee keer meer bijdraagt aan de toename van de zoutindringing dan de verminderde rivierafvoer. De mate van zoutindringing die eens in de honderd jaar voorkomt, zal naar verwachting tot 25 procent toenemen.
Effect
Meer zoutindringing is misschien niet zo'n zichtbaar gevolg van klimaatverandering als kustoverstromingen. De gevolgen voor de beschikbaarheid van zoetwater, de gezondheid, de landbouwopbrengst en de kwaliteit van leven in delta's kunnen echter aanzienlijk zijn en miljoenen mensen treffen.
“De resultaten van dit onderzoek onderstrepen hoe belangrijk het is om veranderingen in zoutindringing, gevolgen daarvan en maatregelen daartegen mee te nemen in klimaatadaptatieplannen, om zo bij te dragen aan leefbare delta's in een veranderende wereld”, zegt co-auteur Wouter Kranenburg, expert zoutindringing bij Deltares.
SALTISolutions
Dit onderzoek is uitgevoerd onder de vlag van het door NWO gefinancierde Perspectiefprogramma SALTISolutions en het Deltares-project 'Salt Intrusion around the World', geïnitieerd onder de strategische onderzoeksmissie van Deltares Leefbare delta's.
Hoofdauteur Jiyong Lee was postdoc aan de Universiteit Utrecht bij hoogleraar Klimaatfysica Henk Dijkstra en hoogleraar Fysische Oceanografie van de Kustzone Huib de Swart. Deltares-experts die bijdroegen aan dit onderzoek zijn Wouter Kranenburg, Ymkje Huismans en Daan van Keulen.