Upgrade in waterbeheer voor de vijf landen in het Sava stroomgebied
De grensoverschrijdende Sava rivier, die vijf landen verbindt, krijgt een belangrijke upgrade in waterbeheer met de lancering van het vernieuwde Sava Flow Forecasting and Warning System (FFWS) 2.0. Het nieuwe systeem biedt niet alleen inzicht in overstromingsrisico’s, maar voorziet de regio ook van belangrijke informatie over droogte en scheepvaart. Het project wordt geleid door Deltares en gecoördineerd door de International Sava River Basin Commission.

De Sava, met een stroomgebied van ongeveer 97.700 km², is de grootste zijrivier van de Donau. Sinds 2018 beschikken Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, via coördinatie door de International Sava River Basin Commission (ISRBC), over één operationeel watersysteem voor het gehele stroomgebied: het ‘Sava Flood Forecasting and Warning System (FFWS)’. Het wordt gebruikt door tien organisaties in vijf landen en is daarmee een uniek systeem; watermanagement beperkt zich hier niet tot één land, maar gaat over de landsgrenzen heen.
Na 7 jaar is er veel geleerd van het gebruik, waardoor er nieuwe wensen zijn ontstaan. Bijvoorbeeld de vraag naar nog preciezere verwachtingen, het toevoegen van droogte informatie, het betrekken van meer geïnteresseerde partijen, en het opzetten van een gebruiksvriendelijk online platform, waar de gebruikers 24/7 bij kunnen.
Er is een gevoel van betrokkenheid ontstaan in het belang en het systeem, wat enorm bijdraagt aan het algemene vertrouwen in de grensoverschrijdende watersamenwerking.
Tanja Miškova, lid van ISRBC en Speciaal Gezant voor Water Diplomatie van het Sloveense Ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken
Uitvoerende partijen
De werkzaamheden over de komende 2 jaar worden uitgevoerd door een joint venture van regionale partijen onder leiding van Deltares. Het project wordt gefinancierd door de Global Environment Facility en de Wereldbank en gecoördineerd door ISRBC.
In dit project worden de modellen voor het simuleren van waterstromen verbeterd. Hierbij worden de nieuwste technieken in weersvoorspellingen en kortetermijnvoorspellingen (nowcasting) gebruikt. Dit helpt bij het voorspellen van overstromingen op korte termijn (zoals flash floods) en bij het maken van lange termijn voorspellingen, bijvoorbeeld over lage waterstanden. Ook worden er nieuwe waarschuwingsprocedures ontwikkeld, die gebaseerd zijn op bestaande methoden, en via een intern webplatform gedeeld. Een belangrijk onderdeel van het project is het overdragen van kennis en het opbouwen van vaardigheden bij alle betrokkenen.
Tot nu toe hadden we geen tool voor nowcasting, wat dit een significante vooruitgang maakt. Met deze verbetering kunnen we beter de gevolgen in kaart brengen van heftige regenbuien, die steeds vaker voorkomen
Azra Babić van het Federal Hydrometeorological Institute of Bosnia and Herzegovina, Department for Forecasting and Water Balances
Kick off
Op 26 maart was de kick-off van het nieuwe Sava Flow Forecasting and Warning Systeem in Zagreb, Kroatië. Tijdens deze bijeenkomst zijn alle wensen besproken van de lokale organisaties die met het systeem zullen werken en ook van de partijen die de informatie aangeleverd krijgen (waaronder scheepvaartbedrijven).
Duurzame ontwikkeling Sava-regio
Het vernieuwde systeem zal naar verwachting eind 2026 volledig operationeel zijn.
Mirza Sarač (adviseur voor hoogwaterbescherming en impacts op het waterregime, projectcoördinator bij ISRBC): “Verbeteringen en uitbreidingen van het bestaande systeem zullen bijdragen aan het beheersbaar houden van klimaatrisico’s voor alle water-gerelateerde sectoren. Dit zal zorgen voor een verlaging van de kans op overlijden, schade aan gebouwen, omgeving, cultureel erfgoed en de economie, en voor het verbeteren van de weerbaarheid van de maatschappij in het Sava-stroomgebied.”
Klaas-Jan van Heeringen (specialist operationeel waterbeheer en projectleider bij Deltares): “Het nieuwe systeem biedt niet alleen betere bescherming tegen overstromingen, maar ondersteunt ook een effectievere aanpak van droogte en maakt de scheepvaart veiliger en efficiënter. Deze verbeteringen zijn essentieel voor de duurzame ontwikkeling van de Sava-regio en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn”.
