Over Katerina Tzavella
Ik zie veerkracht niet alleen als een doel, maar als een mindset – een die floreert in complexiteit en groeit door samenwerking.”
Dr.-Ing. Katerina Tzavella is een strategisch veerkrachtexpert met meer dan tien jaar interdisciplinaire ervaring in onderzoek, beleid en toegepaste wetenschap. Ze draagt actief bij aan de missie van Deltares - Enabling Delta Life - door systeemdenken en ruimtelijke risico-inzichten te vertalen naar concrete strategieën. Haar werk verbindt geo-informatica, nature-based oplossingen en rampenrisicobeheer om veerkracht te versterken tegen overstromingen, ketenrisico’s en complexe maatschappelijke en ecologische uitdagingen.
Met haar academische achtergrond in civiele bescherming, veiligheidskunde, toegepaste geo-informatica en mariene wetenschappen, werkt Katerina sectoroverstijgend om technische helderheid te brengen bij maatschappelijk urgente vraagstukken. Haar onderzoek richt zich onder meer op noodhulp, toegankelijkheid, overstromingsrisicobeheer en de veerkracht van vitale infrastructuur. Ze benut innovatieve databronnen – zoals sociale media-analyse – om de sociaal-technische verbindingen in Europese rampenrespons te versterken.
Bij Deltares is zij actief als:
- Wetenschappelijk coördinator en taakleider in de EU-projecten NBRACER en DesirMED, waarbij ze regionale veerkracht en transformatieve planning ondersteunt via ruimtelijke analyse, inclusief sociaal rechtvaardige nature-based oplossingen.
- Deep dive expert in het Pathways2Resilience (P2R) project, waar ze cocreatieve processen faciliteert ter ondersteuning van klimaatadaptatie in Europese regio’s.
Katerina dient ook als Expert Evaluator voor de Europese Commissie en beoordeelt subsidievoorstellen op het gebied van innovatie, veiligheid en Marie Skłodowska-Curie-acties, inclusief postdoctorale beurzen.
Eerdere ervaring (selectie):
- Marie Curie Fellow bij Fraunhofer FKIE, waar ze maritieme surveillance combineerde met GIS en particle filtering.
- Leidde projecten in Duitsland gericht op veerkracht van kritieke infrastructuur.
- Co-docent en scriptiebegeleider bij de Hogeschool van Keulen, binnen de masteropleiding infrastructuur en rampenbeheer.
- Postdoc (2022–2023) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (LINKS-project), met focus op crisiscommunicatie en de integratie van vrijwillige geografische informatie in veerkrachtstrategieën.
Katerina investeert in interdisciplinaire samenwerking en mentoring van jonge onderzoekers bij Deltares. Met een toekomstgerichte blik draagt ze bij aan de ontwikkeling van veerkrachtwetenschap op Europees niveau.