Over Liduin Bos - Burgering

In juni 2015 is Liduin gestart als adviseur/onderzoeker geohydrologie bij Deltares. In de daaropvolgende jaren heeft ze zich verder ontwikkeld als modelleur en data analist op verschillende aspecten: grondwater, onverzadigde zone, verdamping en klimaat.

Droogte en zoetwateropslag zijn twee kernprocessen waarin ze zich verder gespecialiseerd heeft en waar ze zich verder in wil specialiseren de komende jaren. Je bent nu eenmaal nooit uitgeleerd, toch! Het werken bij Deltares maakt het mogelijk deze onderwerpen te combineren en samen te werken met verschillende expertises zowel binnen als buiten Deltares om zo bij te dragen aan een beter leefbare Nederlandse delta. In haar werk combineert Liduin onderzoek met advieswerk en houd graag bij wat nieuwe innovaties zijn op het gebied van meten en monitoren.

“Het dynamische en complexe van de onderwerpen is een grote maar gave uitdaging om dagelijks mee bezig te zijn. Bijdragen aan de Deltares Moonshot ‘Veerkrachtige en gezonde watersystemen’ is hierbij mijn ambitie.”, zegt Liduin.

Sinds januari 2023 werkt Liduin, onder de vlag van Deltares, binnen het WUNDER project als PhD kandidaat aan droogte in de Nederlandse landbouw sector met als hoofddoel om meer inzicht te krijgen in verdampingsprocessen gekoppeld aan hydrologische modellering.

Project uitgelicht

In Nederland (maar zeker ook daarbuiten) droogte is een belangrijk thema geworden in het waterbeheer, met name als gevolg van de laatste paar jaar. Dit heeft een grote impact op hoe het Nederlandse waterbeheer benaderd en uitgevoerd moet gaan worden in de toekomst, zowel in de praktische zin als in de manier van denken die tot nu toe gangbaar was.

Tot voor kort was het grootste deel van de Nederlandse water management systeem hoofdzakelijk gericht op wateroverlast en in mindere mate op wateronderlast. Echter onder droge omstandigheden voldoet deze aanpak niet meer of onvoldoende.

Binnen verschillende (onderzoeks)projecten heeft ze samen met collega’s gewerkt aan een her-analyse van de verschillende droogte perioden. Hierbij hebben ze gekeken naar o.a. het verloop van de grondwaterstanden, verdamping, bodemvocht door de tijd heen.

Daarnaast hebben ze gekeken naar verschillende indicatoren die inzicht geven in hoe "erg" de droogte is en welke maatregelen het beste toegepast kunnen worden met effect op zowel de lange als de korte termijn, zoals het instellen van waterbuffers rondom natuurgebieden en het effect van een aangepast irrigatiebeleid.

Het combineren van al deze verschillende droogteaspecten en het uitwerken in een uitgebreide maar praktisch toepasbare analyse maakt haar werk zo interessant.

Projecten

  • Grow with the Flow
  • Paired drought events
  • COASTAR nationaal
  • Future droughts 2018
  • C3S422Lot1: Global Agriculture
  • IMPREX droogte
  • Deltafact – Verdamping
  • Global seasonal drought risk forecast
  • HAPS – a feasibility study for Dutch water management applications
  • Soil moisture field experiment for testing novel in-situ techniques

Deze pagina delen.