Europese Digital Twin Ocean – EDITO ModelLab
Het Europese Digital Twin Ocean platform maakt kennis, data en tools beschikbaar voor elke burger, onderzoeker en beleidsmaker om zo wereldwijd zee- en kustgebieden beter te benutten. Het EDITO ModelLab geeft hen ook de kans bij te dragen met hun eigen kennis.
Voor Nederland is de Noordzee een belangrijke plek als het gaat om biodiversiteit, energievoorziening, transport en visserij. De Nederlandse kustlijn is bovendien belangrijk voor de veiligheid van haar inwoners. Een digitale representatie van wat er allemaal in die zee en voor die kust plaatsvindt, is belangrijk om besluiten te kunnen toetsen.
Europese Digital Twin Ocean
Het platform de Europese Digital Twin Ocean (EDITO) wordt met Europese partners ontwikkeld. Ze dragen bij aan het ontwikkelen van een systeem waarin de oceanen, zeeën en het kustsysteem gemodelleerd en gevisualiseerd worden. Nieuwe technieken maken heel veel data snel beschikbaar en EDITO maakt dit toegankelijk.
Door recente ontwikkelingen in Data Science en software-engineering zijn er veel meer mogelijkheden om numeriek software online en op externe infrastructuur te laten draaien. Zo biedt EDITO gebruikers mogelijkheden om nieuwe scenario’s uit te rekenen zonder daar iets voor te hoeven installeren of zelfs te downloaden. Daarnaast integreert verschillende softwaremodellen op 1 platform, waardoor nieuwe combinaties kunnen worden gemaakt. Men kan bijvoorbeeld een hydrodynamisch kustmodel van Italiaanse makelij combineren met een Ecologische Impact tool van Deltares.
Door kunstmatige intelligentie zijn tenslotte veel snellere berekeningen mogelijk. We kunnen zowel satelliet data als in situ data (bijvoorbeeld van boeien), maar ook gemodelleerde data in de berekening meenemen. Via data-assimilatie kunnen algoritmes getraind worden met al deze kennis. Vervolgens worden deze algoritmes gebruik om voorspellingen te doen, zonder de fysica opnieuw te hoeven simuleren.
In 2023 en 2024 ligt het zwaartepunt op de onderliggende modelinfrastructuur. Vervolgens draait het in 2025 om de gebruiker. Zowel technische gebruikers die met de tools en data aan de slag willen als niet technische gebruikers die van de inzichten gebruik willen maken worden wegwijs gemaakt op het platform en leren hoe ze het voor hun doeleinden in kunnen zetten. Één van de gelegenheden waar onderzoekers en beleidsmakers getraind worden is een hackathon tijdens de Verenigde Naties Ocean Conference in Juni 2025 in Nice.