Natuur helpen herstellen mét natuur

"Ik noem dit mijn uit de hand gelopen thesis," zegt Vincent Duijvesteijn lachend, oprichter van de startup BioValves. Zijn missie is om de natuur te helpen herstellen en waterkwaliteitsproblemen, veroorzaakt door de mens, op te lossen mét natuur. Het idee voor zijn innovatieve oplossing ontstond tijdens zijn studie aan Wageningen University, waar hij vaak langs een sloot liep die ooit helder en vol leven was – met vogels, waterplanten en libellen. Maar door de jaren heen zag Vincent hoe de waterkwaliteit langzaam achteruitging. De sloot werd steeds groener, bedekt met algen en kroos, en veranderde uiteindelijk in een “groene soep”.

De oorzaak van deze achteruitgang? Een teveel aan voedingsstoffen, een probleem dat niet alleen deze sloot, maar ook veel andere wateren in Nederland treft. De Kaderrichtlijn Water toont aan dat maar liefst 98% van de Nederlandse oppervlaktewateren niet voldoet aan de Europese normen. Het gebruik van meststoffen uit de landbouw en industriële lozingen zijn de belangrijkste boosdoeners. Als aquatisch ecoloog wilde Vincent een oplossing vinden voor dit groeiende probleem.

De mossel als zoetwaterstofzuiger

De oplossing van Vincent: een mobiel filtersysteem, geïnspireerd door de natuur zelf. De natuur beschikt al over een “zoetwaterstofzuiger”: de mossel. Tijdens zijn masteronderzoek aan de Wageningen Universiteit ontdekte Vincent het enorme potentieel van mosselen als natuurlijke waterfilters. Hij besloot zijn ontdekking om te zetten in een bedrijf en zo ontstond BioValves. Het filtersysteem werkt door water via een pomp door een mosselfilter te leiden, waarbij de mosselen zich voeden met de overtollige voedingsstoffen, waardoor het water wordt gezuiverd. De uitdaging zit hem in de afstemming van het systeem, maar het is compact, werkt zonder chemicaliën en past zich makkelijk aan verschillende watersystemen aan.

Idee achter BioValves
Illustratie van het idee achter BioValves

De rol van NEW-TTT

Dankzij subsidie uit het NEW-TTT-programma kreeg Vincent de kans om zijn idee verder te ontwikkelen en te valideren met de onderzoeksfaciliteiten van Deltares. "Het ging allemaal heel vlot. De start-up incubator van de universiteit verwees me door naar Wetsus en het programma, en na een snelle kennismaking kon ik mijn idee pitchen. Niet veel later kreeg ik al positief nieuws en kon ik beginnen met testen!" vertelt Vincent.

Tijdens de validatietests in de onderzoeksfaciliteiten van Deltares werd het hydraulisch functioneren van het filtersysteem grondig onderzocht. Deze tests hielpen Vincent om het systeem verder te optimaliseren, van stroomsnelheid tot energie-efficiëntie. De volgende stap? Het filtersysteem in de praktijk testen. Vincent onderzoekt momenteel de mogelijkheden bij gemeenten en waterschappen om zijn innovatie op grotere schaal in te zetten.

De tests hebben veel inzichten opgeleverd. Mede dankzij de expertise van de onderzoekers bij Deltares heb ik mijn innovatie verder kunnen verbeteren.

Vincent Duijvesteijn, oprichter BioValves

Biovalves oprichter Vincent Duijvesteijn (links) en Deltares expert Christian van Nieuwenhuizen (rechts) naast de proefopstelling in de onderzoeksfaciliteiten van Deltares.

Het NEW-TTT consortium, bestaande uit Wetsus, Deltares, Rijksuniversiteit Groningen en de NOM, investeert in veelbelovende, kennisgedreven startups. Samen vertalen we wetenschappelijk onderzoek naar praktische oplossingen die de markt kunnen veroveren. Mis deze kans niet om jouw innovatie een stap verder te brengen!

Deze pagina delen.