3D-kartering van zoet en brak grondwater van natuurlijke kwaliteit : deelrapportage 1 van project 3D-kartering Nationale Grondwater Reserves
Auteur(s) |
J. Buma
|
J.R. Delsman
|
A.M.. Davids-Op den Kelder
|
G. Janssen
Publicatie type | Rapport Deltares
In de Nota Drinkwater (2014) is het concept van Nationale Grondwater Reserves (NGRs) geïntroduceerd met als doel om natuurlijk kapitaal te beschermen ten behoeve van de drinkwatervoorziening in de verre toekomst en in geval van grootschalige en meerjarige crisissituaties. Dit in aanvulling op de Aanvullende Strategische Voorraden (ASVs) waar de provincies verantwoordelijk zijn voor het borgen van de bronnen voor de drinkwatervoorziening op de middellange termijn (2040). Een eerste zeer globale aanzet voor NGR gebieden is opgenomen in de structuurvisie ondergrond (STRONG 2018). In 2022 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdracht gegeven aan Deltares en TNO om een gedetailleerd 3D-beeld van de NGRs uit te voeren. Het project is opgedeeld in verschillende componenten.
Dit document is het begeleidende rapport van component 1 van het project “3D-kartering Nationale Grondwater Reserves”. Component 1 heeft als doel een 3D-kartering uit te voeren van zoet en brak grondwater van natuurlijke kwaliteit voor heel Nederland. Deze 3D-kartering levert enkele van de bouwstenen op voor het bestuurlijke proces rondom de eventuele begrenzing en bescherming van Nationale Grondwater Reserves in Nederland. De bouwstenen zijn 3D-beelden van karakteristieken van de ondergrond die relevant zijn voor het begrenzen van de NGRs, zoals hydrologische karakteristieken, chloride concentraties, ouderdom van het grondwater en fluxen. Ook wordt aandacht besteed aan de grootte van de onzekerheden van de gekarteerde eigenschappen.