Beoordeling van monitoringsraamwerken voor bodemgezondheid in de stad : resultaten SITO-IS onderzoek 2024
Auteur(s) |
M. van de Wijngaard-Frambach
|
L.S. Nougues
Publicatie type | Rapport Deltares
In deze studie is onderzoek gedaan naar bodemgezondheid in de stad. De belangrijkste conclusies zijn dat er op Europees, nationaal en regionaal niveau aandacht is voor bodemgezondheid, gekoppeld aan duurzame ontwikkelingsdoelen en klimaatstresspreventie. Het is belangrijk om dezelfde taal te spreken over bodemgezondheid, met definities die biologische, chemische en fysische eigenschappen, bodemfuncties en ecosysteemdiensten omvatten. Verschillende gemeenten in Nederland verankeren het belang van bodemgezondheid in beleid en er is behoefte aan een centraal punt voor kennis en informatie, evenals een standaard voor monitoringsraamwerken.
Uit de beoordeling van 10 monitoringsraamwerken zijn drie typen onderscheiden: (1) scoren van bodemgezondheid op basis van individuele indicatoren, (2) beoordelen van geschiktheid voor landgebruik, en (3) bepalen van de toestand van bodemfuncties voor ecosysteemdiensten. De keuze voor een monitoringsraamwerk bepaalt welke indicatoren worden meegenomen en de uitkomst. Enkele raamwerken, zoals die van gemeente Zwolle en Onder het Maaiveld, nemen ook handelingsperspectieven mee om gezondere bodems te bevorderen.
Deltares heeft het afgelopen jaar activiteiten georganiseerd om het bewustzijn voor bodemgezondheid in de stad te vergroten. Komend jaar wil Deltares dit bewustzijn verder vergroten door een grootschalige bodempilot op de campus in Delft aan te leggen, waarbij zoveel mogelijk parameters worden gemeten om te beoordelen welke indicatoren geschikt zijn voor het monitoren van bodemgezondheid in de stad.