Water-gerelateerde aanbevelingen voor verantwoord investeren
Water speelt nauwelijks een rol bij verantwoord beleggen. Terwijl water een cruciale rol speelt bij economische groei, biodiversiteit en in klimaatadaptatie en toegang tot schoon water een fundamenteel mensenrecht is. Een nieuw rapport, opgesteld door onder andere Deltares, biedt bruikbare inzichten voor beleggers en bedrijven: From global to local: enhancing ESG data on Water.
Bruikbare inzichten
Het rapport biedt beleggers en bedrijven bruikbare inzichten om hun inzicht in water-gerelateerde risico's en kansen te verbeteren, zodat ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en duurzaamheidsstrategieën voor bedrijven kunnen ontwikkelen.
Het rapport beveelt een veelzijdige aanpak aan die datagedreven besluitvorming, samenwerking en innovatie combineert. Stakeholders moeten:
- De verzameling en openbaarmaking van plaatsgebonden gegevens verbeteren. Robuuste systemen ontwikkelen en implementeren voor verzamelde gegevens over sectorspecifiek watergebruik en risico's is essentieel. Dit omvat ook het aanpakken van sectoren die momenteel ondervertegenwoordigd zijn in de beschikbare gegevens.
- Het bijhouden van gegevens over bedrijfsmiddelen en toeleveringsketens verbeteren. Bedrijven moeten investeren in het beter bijhouden van hun bedrijfsmiddelen en toeleveringsketens, om een nauwkeuriger inzicht te krijgen in hun waterafhankelijkheid en -risico's. Deze fundamentele stap is cruciaal voor effectief waterrisicobeheer. Deel nemen aan samenwerkingen. Samenwerkingsverbanden en partnerschappen binnen de sector om gegevens te delen, rapportagenormen te verbeteren en de beste werkwijzen voor waterbeheer te ontwikkelen, zullen de inspanningen op het gebied van waterrentmeesterschap versterken.
Lokale voorbeelden
Hoewel milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) rapporten meestal een internationaal beeld geven van watergerelateerde risico's, gaan ze vaak voorbij aan lokale bijzonderheden. De integratie daarvan kan het detailniveau en effectiviteit van ESG-rapportages aanzienlijk verbeteren, zo ontstaat een genuanceerder begrip van regionale uitdagingen op het gebied van water.
De aanbevelingen worden ondersteund door lokale casestudy's, zoals uit Chennai (India) en São Paulo (Brazilië). Het rapport bevat scenario- en risicoanalyses, maandelijkse en gemiddelde watertekorten en sectorspecifieke beoordelingen van bedrijven in de textiel-, productie- en energiesectoren van Chennai en São Paulo.
Het rapport evalueert de huidige effectiviteit van waterbeheerstrategieën en ESG-rapportagepraktijken en zet de voordelen en beperkingen van deze praktijken op een rij. Een belangrijk aspect van de analyse is de integratie van gelokaliseerde waterrisicoanalyses met behulp van twee tools: WaterLOUPE, ontwikkeld door Deltares, en de WWF Water Risk Filter (WRF).
Een holistische benadering
Het rapport onderstreept het belang van het opnemen van gelokaliseerde waterrisicoanalyses in ESG-rapportagekaders. Tools zoals WaterLOUPE en WRF bieden gedetailleerde, regiospecifieke inzichten die de nauwkeurigheid en relevantie van strategieën voor waterrisicobeheer kunnen verbeteren. Door deze gelokaliseerde beoordelingen te integreren, kunnen bedrijven gerichtere strategieën ontwikkelen, de transparantie vergroten en de communicatie met belanghebbenden verbeteren, zodat waterbeheer wordt afgestemd op de lokale omstandigheden en duurzaam gebruik wordt bevorderd.
Bovendien versterkt het stimuleren van samenwerking met belanghebbenden en het deelnemen aan collectieve acties of initiatieven de relaties en verbetert het de inspanningen op het gebied van waterrentmeesterschap. Voor investeerders maken inzicht in en beoordeling van waterrisico's een betere beoordeling van financiële blootstelling, evaluatie van veerkracht, geïnformeerde besluitvorming en waarde creatie mogelijk.
Door een holistische benadering van waterrisicobeheer kunnen bedrijven en investeerders door het complexe landschap van milieu-uitdagingen navigeren en bijdragen aan duurzaam waterbeheer en zakelijke veerkracht op de lange termijn.
BRIDGE-project
Het rapport is het resultaat van het BRIDGE-project, dat zich richt op het identificeren van nieuwe benaderingen om ontbrekende informatie op het gebied van ESG te dichten en zich richt op institutionele beleggers. Het project is medegefinancierd door het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Deltatechnologie, mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken.
Het BRIDGE-project werd uitgevoerd door partners uit de milieu-, onderzoeks- en financiële sector, waaronder Deltares, het Wereld Natuur Fonds (WNF), Achmea Investment Management, NN Group en SCOR.