Hoe voorkomen we dorstige steden?
Hoe kunnen we onze kennis en handelingsperspectieven vergroten om de gebouwde omgeving beter weerbaar te maken tegen droogte, nu en in de toekomst? Deze vraag staat centraal in het door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gesubsidieerde onderzoeksproject 'Thirsty Cities' (dorstige steden). Het project maakt deel uit van de Nationale Wetenschapsagenda.
Onder leiding van de Hogeschool Rotterdam gaat Deltares aan de slag om handelingsperspectieven te ontwikkelen samen met universiteiten, kennisinstellingen en praktijkpartners. Deltares is medetrekker van de onderzoeken naar de ‘stedelijke waterbalans’ en ‘gezamenlijke handelingsperspectieven’. Nanco Dolman is expert waterrobuuste steden bij Deltares en projectleider voor Thirsty Cities hij zegt hierover; deze twee onderzoeken passen goed bij onze missie om theorie en praktijkkennis te verbinden.
Effecten van droogte in de stad zijn breder
Deltares is met toegepaste onderzoeksprojecten actief in stedelijk gebied als het gaat om bijvoorbeeld de duurzame aanleg van wadi’s tegen wateroverlast, maar ook als het gaat om klimaatverandering en de gevolgen voor de waterkwaliteit. In een eerder onderzoek bracht de Raad voor de Leefomgeving samen met Deltares al de mogelijke funderingsschade van droogte in kaart.
Dolman: “Als wordt gesproken over droogte in de stad gaat vaak de aandacht uit naar funderingsschade en bodemdaling. Helemaal terecht, daar hebben inwoners last van en het vraagt om behoorlijke investeringen. De nadelige effecten van droogte in stedelijk gebied zijn echter veel breder. Het raakt de waterbeschikbaarheid en -verdeling, verschillende waterbelangen, de natuur en ecologische waterkwaliteit in het gebied. Niet meteen heel zichtbaar, maar ze vragen ook nu om maatregelen die ons het beste voorbereiden op droogte. Daarom ben ik blij dat dit nu aandacht krijgt in Thirsty Cities."
Het Thirsty Cities onderzoek is belangrijk omdat met het vergroten van onze kennis en die van de mensen die het in de praktijk moeten realiseren er betere toegankelijke handelingsperspectieven ontstaan. Het is een belangrijke bijdrage aan een waterbewust, klimaat- en droogtebestendig stedelijk gebied.
Nanco Dolman, expert waterrobuuste steden
Consortium
In dit onderzoek werken de volgende partijen samen: Technische Universiteit Delft, Deltares, Naturalis Biodiversity Center, Saxion Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Hanze Hogeschool, Universiteit Twente, Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Eindhoven, Waterschap de Dommel, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam, Gemeente Nijmegen, Gemeente Enschede, Gemeente Groningen, Gemeente Deventer, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Stichting RIONED, Netwerk Samen Klimaatbestendig, Treeport BCT Partners BV.