Toenemende klimaatgevaren voor Atlantische Kust van de VS
Een recent onderzoek van de USGS, in samenwerking met Deltares en Deltares USA, waarschuwt voor de steeds groter wordende klimaatrampen langs de Zuidoostelijke Atlantische kust van de VS. Tegen 2100 wordt verwacht dat tot 70% van de mensen dagelijks te maken zal krijgen met ondiep en opkomend grondwater. Deze gevaren, samen met andere gevolgen van klimaatverandering zoals overstromingen, kusterosie en bodemdaling, maken duidelijk hoe belangrijk het is om snel en goed klimaatmaatregelen te nemen.
Wereldwijde en lokale modellen
De onderzoekers maken gebruik van het Coastal Storm Modeling System (CoSMoS), ontwikkeld door Deltares USA-wetenschapper Maarten van Ormondt, als belangrijk instrument om de risico’s van zeespiegelstijging en stormen te beoordelen. CoSMoS integreert wereldwijde klimaatmodellen, oceanografische gegevens en lokale waarnemingen om een compleet beeld van kustgevaren te bieden. De resultaten tonen aan dat alleen al grondwatergevaren tegen het jaar 2100 meer dan 10 miljoen mensen en $1 biljoen aan schade treft. Bovendien zullen dagelijkse overstromingen bij hoogwater naar schatting impact hebben op zo'n 600.000 mensen en $80 miljard aan schade, terwijl een 100-jaarlijkse storm een bedreiging kan zijn voor 7 miljoen mensen en $800 miljard aan schade.
Erosie en bodemdaling
Kusterosie en bodemdaling maken de risico's nog groter. Hoewel erosie minder mensen treft en minder schade veroorzaakt, kunnen pogingen om stranden te beschermen ervoor zorgen dat tot wel 80% van de stranden verloren gaat door het fenomeen "coastal squeeze". Dit gebeurt wanneer de kustlijn minder ruimte heeft door de stijgende zeespiegel, waardoor stranden letterlijk verdwijnen. Bodemdaling treft op dit moment al meer dan 1 miljoen mensen.
Samenhangende effecten
Dit onderzoek toont de complexiteit van klimaatgevaren en de impact die ze hebben op kustgemeenschappen. Het is belangrijk om adaptieve oplossingen te vinden die verschillende benaderingen combineren. Bijvoorbeeld een combinatie van zeeweringen en natuurherstel, om de risico's te verkleinen en de infrastructuur van de regio te beschermen.
Kees Nederhoff, kustonderzoeker bij Deltares USA
Dit onderzoek is het eerste dat overstromings- en grondwatergevaren op zo’n grote schaal vergelijkt en dient als model voor het beoordelen van klimaatrampen in laaggelegen kustgebieden wereldwijd. Innovatieve methoden voor het beoordelen van gecombineerde overstromingen, zoals het door Deltares ontwikkelde SFINCS-model (zie afbeelding bovenaan), zijn verder ontwikkeld en toegepast als onderdeel van het onderzoek. Toekomstig onderzoek zal de relaties tussen grondwater, overstromingen en andere gevaren verder verkennen om adaptatiestrategieën te verbeteren.
De bevindingen benadrukken hoe belangrijk het is om proactieve en allesomvattende klimaatmaatregelen te nemen, om mensen, infrastructuur en economieën te beschermen tegen steeds grotere klimaatgevaren.
Het onderzoek van de USGS, Deltares en Deltares USA is onlangs gepubliceerd in Nature Climate Change. Deltares-experts die aan dit onderzoek hebben bijgedragen: Tim Leijnse, Kees Nederhoff (Deltares USA), Robert McCall, Maarten van Ormondt (Deltares USA).
Deltares en USGS delen data, modellen en expertise
De langdurige samenwerking tussen Deltares en de United States Geological Survey (USGS) draait om de intensieve uitwisseling van kennis, data, modellen en wetenschappers. Sinds de start in 2001 heeft deze samenwerking geleid tot belangrijke wetenschappelijke doorbraken, die beleidsmakers wereldwijd de tools bieden om klimaatverandering en kustuitdagingen effectief aan te pakken.