Onderzoek naar dijkversterking Lekdijk afgerond
De Lekdijk is veilig. Dit blijkt uit aanvullende onderzoeken naar het dijkversterkingsproject KiS (10 kilometer Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer), waaraan Deltares heeft meegewerkt. Waterschap Rivierenland heeft onlangs alle rapporten, inclusief die van Deltares, openbaar gemaakt.
Sinds 2018 beantwoordt Waterschap Rivierenland vragen over de Lekdijk. Een belangrijk deel daarvan ging over de veiligheid van de dijk en over de omgeving van de dijk. Hiervoor is door Deltares onder andere onderzoek uitgevoerd naar de boorpalen in de dijk, alsmede naar de natte plekken
Onderzoek in 3 fases
Het onderzoek van Deltares bestond uit drie fases:
Fase 1: Acuut waterveiligheidsrisico
De eerste vraag was of er een direct gevaar was voor de waterveiligheid. Op 2 juli 2021 rapporteerde Deltares dat er geen aanwijzingen zijn gevonden voor een acuut risico. Dit werd bevestigd door externe deskundigen.
Fase 2: Ontwerp en lessons learnt
Ontwerp en lessen In deze fase onderzocht Deltares het ontwerp van de dijkversterking en welke lessen hieruit te trekken zijn voor toekomstige projecten binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Januari 2022 zijn deze gerapporteerd.
Fase 3: Definitief oordeel waterveiligheid
Definitieve beoordeling waterveiligheid In deze fase deed Deltares onderzoek naar de oorzaken van de vernatting, de kwaliteit van de boorpalenwand en naar de waterveiligheid van de dijkversterking. De rapportages zijn 9 oktober gepubliceerd.
De rapportages van Deltares vind je hier:
- Onderzoek oorzaken vernatting
- Analyse waterveiligheid boorpalenwand
- Feitenverslag ongravingen
- Beschouwing kwaliteit boorpalenwand
- Feitelijk verslag mogelijk lekkende anker
Voor meer informatie en voor alle rapportages (naast die van Deltares) omtrent de dijkversterking verwijzen we naar de website van Waterschap Rivierenland.