Toekomstbestendige infrastructuur
Door de toename van de bevolking, woningbouwopgave, energietransitie, overstromings- en droogterisico’s en de behoefte aan een duurzamere leefbare woonomgeving, verandert er veel op het gebied van de mobiliteit. In deltagebieden wordt er steeds meer infrastructuur gebouwd, op het land en in het water. Deltares helpt overheden, beheerders en de private sector om vervoer over de weg, het spoor en het water betrouwbaar, veilig en efficiënt te houden. Ook onder veranderende omstandigheden.
Innovaties in havens en waterwegen
Havens en waterwegen staan voor uitdagingen zoals de energietransitie, digitalisering en klimaatverandering. Deltares ondersteunt havenautoriteiten, vaarwegbeheerders en de private sector met advies op maat om vervoer over water betrouwbaar, veilig en efficiënt te houden. Door diepgaande kennis van hydrodynamica, morfologie, geotechniek en ecologie te combineren, bieden we oplossingen voor havensedimentatie, baggerstrategieën en nautische veiligheid. Voorbeelden zijn studies voor de Port of Rotterdam en nieuwe afmeertechnieken zoals ShoreTension.
We bevorderen kennisontwikkeling met software zoals Delft3D en unieke onderzoeksfaciliteiten. Samen met partners zoals SmartPort ontwikkelt Deltares innovaties om havens slimmer en toekomstbestendig te maken. Een voorbeeld is de "Digital Twin" voor binnenvaartlogistiek bij extreme waterstanden op de Rijn. De ontwikkelde kennis wordt gedeeld via open source software, papers, richtlijnen en trainingen, wat bijdraagt aan duurzamere en efficiëntere havenoperaties.
Toekomstbestendig spoorvervoer
Het aantal reizigers en de hoeveelheid goederen die over het spoor worden vervoerd, groeit en nadert zijn grenzen. Veiligheid en continuïteit van het spoor zijn cruciaal. Om ernstige knelpunten in de toekomst te voorkomen en het spoorwegnetwerk operationeel te houden, zijn naast onderhoud van de bestaande spoorwegen, ook kilometers spooruitbreiding en innovaties nodig. Deltares helpt overheden, beheerders, assetmanagers en bouwers van spoorweginfrastructuur om het vervoer over het spoor toekomstbestendig, betrouwbaar, veilig en efficiënt te houden. Wij adviseren, ondersteunen en bieden onderzoek en toepassingen voor grote infrastructuurvraagstukken in verschillende fases van spoorwegprojecten.
Beheerders en bouwers van infrastructuur hebben te maken met slappe ondergronden, zettingen en hoge grondwaterstanden, vooral in deltagebieden. We hebben naast de tools en methodieken ook diepgaande kennis over het gedrag van grond en grondwater. Dit is nodig voor een gedegen advies en passende oplossingen. Wij werken nauw samen met kennispartners, overheden en stakeholders uit de sector om kennis te delen en oplossingen te bieden. Een voorbeeld van zo’n samenwerking is het RESET-onderzoeksprogramma, dat storingen en hogere onderhoudskosten wil verkleinen en bijdragen aan duurzaam en veiliger treinvervoer.
Meer over toekomstbestendig spoorvervoer
Ondergrondse infrastructuur: onmisbaar en uitdagend
Ondergrondse infrastructuur omvat leidingen, kabels, rioleringsbuizen, tunnels en andere constructies die vitale functies en diensten ondersteunen. Deze infrastructuur is essentieel voor gas-, water- en energielevering, afvalverwerking, communicatienetwerken en transport. Door de energietransitie en klimaatverandering neemt de druk op ondergronds ruimtegebruik toe, wat vraagt om weloverwogen beslissingen en duurzame oplossingen.
Bij Deltares bieden we advies, ondersteuning en onderzoek voor complexe vraagstukken op het gebied van ondergrondse infrastructuur. Onze diepgaande kennis en wereldwijde ervaring, gecombineerd met state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten en innovatieve technologie, stellen ons in staat om veilige, betrouwbare en duurzame oplossingen te ontwikkelen. We werken nauw samen met diverse partners om de ondergrondse infrastructuur van de toekomst te realiseren.
Meer over ondergrondse infrastructuur
Bouwen onder de stad: risico’s en oplossingen
Bouwen onder de stad is een complexe en risicovolle onderneming waarbij de betrouwbaarheid van constructies en het beperken van omgevingshinder voorop staan. Deltares heeft unieke, specialistische kennis van alle aspecten van ondergrondse constructies, zoals parkeergarages en boortunnels. Door middel van onderzoeken, modellen en analyses brengen wij de constructies in kaart en adviseren we over het verminderen van omgevingshinder en het managen van verwachtingen van betrokkenen. Een tijdige risico-analyse kan gevolgen zoals geluidshinder, trillingen en verzakkingen verminderd worden.
De samenleving wordt steeds kritischer op de impact van bouwprojecten op de omgeving. We ontwikkelen kennis om de levensduur en betrouwbaarheid van tunnels, bouwputten en paalconstructies te vergroten. We werken aan kwaliteitscontroles en monitoringtools en bieden totaaladvies bij onverwachte crises. Door continue ontwikkeling van nieuwe concepten en tools verleggen we grenzen in samenwerking met nationale en internationale partners.
Meer over ondergrondse constructies
Toekomstbestendige kademuren
Een kademuur is meer dan een muur in het water. Kademuren zijn essentieel voor de veiligheid en het functioneren van havens, steden, rivieren en kanalen. Ze moeten bestand zijn tegen belasting van water, grond, schepen en vervoer. Veel huidige kademuren zijn al decennia of zelfs eeuwen oud en staan onder druk door corrosie, bodemdaling en klimaatverandering. Om mensen en gebieden in de toekomst te beschermen, moeten bestaande kademuren zo lang mogelijk blijven functioneren en nieuwe kademuren slim en toekomstbestendig zijn.
Bij Deltares doen we onderzoek naar manieren om kademuren duurzamer en toekomstbestendig te maken. We werken samen met universiteiten, onderzoeksinstituten en marktpartijen om nieuwe technologieën, materialen en methodieken te ontwikkelen voor het onderhoud en de bouw van kademuren. Door een slimme combinatie van inspectie, monitoring en geavanceerde modellen kunnen we beoordelen of een kademuur nog goed functioneert of dat er versterking of vervanging nodig is. Zo dragen wij bij aan slimme innovaties en oplossingen voor een duurzame toekomst.
Meer over toekomstbestendige kademuren
Essentiële waterbouwkundige kunstwerken in Nederland
Fysieke infrastructuur is cruciaal voor de Nederlandse maatschappij, vooral de ‘natte’ infrastructuur die bestaat uit waterkeringen en waterbouwkundige kunstwerken zoals sluizen, stuwen, gemalen en stormvloedkeringen. Deze kunstwerken zorgen ervoor dat 60% van het lage achterland niet overstroomt en toegankelijk blijft. Veel van deze kunstwerken, gebouwd in de 20e eeuw, naderen het einde van hun levensduur en vereisen vervanging, verbetering of renovatie om te voldoen aan de veranderende eisen en klimaatveranderingen.
Deltares speelt een belangrijke rol in het onderzoeken en ondersteunen van het beheer en onderhoud van deze kunstwerken. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën zoals digital twins en door samen te werken met partners zoals TNO en Rijkswaterstaat, streven we ernaar de functionele en technische levensduur van deze kunstwerken te verlengen. Dit is essentieel om de veiligheid, toegankelijkheid en leefbaarheid van Nederland te waarborgen.
Meer over waterbouwkundige kunstwerken
Duurzame infrastructuur langs kust en rivier
Infrastructurele ingrepen langs de kust beïnvloeden de omgeving, lokaal maar vaak ook een stuk verder weg. Deltares brengt de effecten van deze bestaande en nieuwe infrastructuur zoals golfbrekers, dammen en landaanwinning in kaart zodat projectontwikkelaars, havenautoriteiten, overheden, adviseurs en aannemers betere keuzes kunnen maken voor ontwerp, aanleg en beheer en onderhoud ervan. Onze diepgaande kennis van hydrodynamica, golven, sedimenttransport, morfologie en ecologie stelt ons in staat om de effecten van bestaande en nieuwe infrastructuur in kaart te brengen.
We helpen opdrachtgevers om al in een vroeg stadium van het project integrale en snelle beoordelingen uit te voeren om mogelijke effecten, ontwerpoptimalisaties en duurzame mogelijkheden vast te stellen. Met onze open source software zoals Delft3D en XBeach kunnen we de effecten op verschillende schalen modelleren; van lokaal tot regionaal, op korte en lange termijn. Onze expertise zorgt ervoor dat de infrastructuur veilig is en op zijn plek blijft, zelfs in kwetsbare gebieden die gevoelig zijn voor erosie en overstromingen.
Meer over het inpassen van infrastructuur langs kusten en rivieren
Nature-based Solutions voor een beschermd en leefbaar deltagebied
We streven ernaar om Nederland de best beschermde leefbare delta ter wereld te houden, ook na 2100. Door te bouwen met de natuur, maken we optimaal gebruik van natuurlijke processen om deltagebieden veilig en leefbaar te houden. Nature-based Solutions (NbS) zijn duurzaam, circulair en veerkrachtig en worden internationaal erkend en toegepast. Deze oplossingen combineren natuurlijke en traditionele methoden om infrastructuur te versterken en tegelijkertijd de natuur te behouden en te herstellen.
Onze aanpak is multidisciplinair en omvat samenwerking met ecologen, hydrologen, ingenieurs en socio-economische experts. We ontwikkelen kennis voor grootschalige implementatie van NbS door middel van laboratoriumonderzoek, veldexperimenten en data-analyse. Door deze integrale aanpak kunnen we duurzame en kosteneffectieve oplossingen bieden voor uitdagingen zoals overstromingen, droogte en biodiversiteitsverlies. Samen met onze partners werken we aan een veilige en veerkrachtige toekomst voor deltagebieden wereldwijd.
Meer over Nature-based Solution
Klimaatbestendige wegen
Klimaatverandering heeft een aanzienlijke impact op de betrouwbaarheid en veiligheid van infrastructuur, zoals wegen, bruggen en tunnels. Extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen en aardbevingen, vormen een groeiende bedreiging voor deze vitale netwerken. In Nederland, maar ook wereldwijd, is het essentieel om de weerbaarheid van infrastructuur te verbeteren om maatschappelijke en economische verstoringen te minimaliseren.
Deltares biedt uitgebreide oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken. Door middel van geavanceerde modellen en analyses, zoals het RA2CE-model, helpen we infrastructuurbeheerders bij het identificeren van kwetsbaarheden en het nemen van adaptieve maatregelen. Onze expertise ondersteunt geïnformeerde besluitvorming en draagt bij aan een veiligere, duurzamere en economisch sterkere samenleving.
Meer over klimaatbestendige wegen
Betrouwbare en duurzame leidingen en systemen
Water, warmtenetten, gas en afvalwatersystemen moeten betrouwbaar zijn. Dit vergt stabiele en duurzame leidingen en systemen. Zo mogen er geen scheuren of lekkages optreden. Overtollig regenwater en afvalwater willen we efficiënt afvoeren via riolen en persleidingen. Distributieleidingen moeten de ontwerpcapaciteit halen met een zo lang mogelijke levensduur.
Deltares biedt slimme hydraulische en geotechnische oplossingen voor deze deze leidingen en systemen. Dit helpt bedrijven om hun ontwerp- en proceskosten te optimaliseren en overheden om energieverbruik en operationele risico's te verminderen. Met specialistische software, schaalmodellen en veldproeven ondersteunen we onze klanten met gedetailleerde studies en testen, van specialistische bureaustudies tot numerieke analyses en schaalmodeltesten.
Meer over stromingsprocessen in leidingen en systemen
Innovatie in kustwaterbouwkundige constructies
Een kustwaterbouwkundige constructie, zoals een stormvloedkering, havendam of golfbreker moet veilig zijn en grote hoeveelheden water tegenhouden. Deltares ontwikkelt kennis en middelen om het ontwerp van deze constructies te testen en te optimaliseren. We testen de belasting en sterkte van deze constructies met fysieke schaalmodellen, omdat die de beste testresultaten geven. Ons doel is om een risicobewust ontwerp te leveren dat de veiligheid voor kustbewoners garandeert. We werken met multidisciplinaire teams die gebruik maken van computermodellen, expert opinions en hoogwaardige testen om tot passende oplossingen te komen.
De groeiende vraag naar duurzame en betaalbare kustwaterbouwkundige constructies maakt innovatie steeds belangrijker. We doen systematisch onderzoek naar innovatieve materialen en meettechnieken om onze kennisvoorsprong te behouden en te verspreiden. Door onderzoek te doen in de ontwerpfase dragen we bij aan de optimalisatie van de constructie en kunnen we bestaande bouwwerken evalueren en verifiëren. Bij Deltares kun je rekenen op de meest actuele kennis om veilige constructies te realiseren tegen lagere kosten.
Meer over kustwaterbouwkundige constructies
Vervangingsopgave kunstwerken
Nederland heeft een rijke geschiedenis in waterbeheer, met talloze natte kunstwerken zoals sluizen, stuwen en stormvloedkeringen die ons land beschermen en transport mogelijk maken. Veel van deze kunstwerken zijn echter verouderd en moeten worden vervangen, verbeterd of gerenoveerd. Dit is een kans om het hele watersysteem te optimaliseren, rekening houdend met klimaatverandering en toekomstige behoeften.
Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat er tot 2030 ongeveer € 20 miljard nodig is voor de vervanging van natte infrastructuur. Wij bij Deltares doen onderzoek om zo goed mogelijk te adviseren bij deze grote vervangingsopgave. We kijken daarbij naar de samenhang van de kunstwerken en de functies van het watersysteem, met een vooruitblik van 50 tot 100 jaar.