Over Esmée Mes

Esmée Mes is een hydroloog, gespecialiseerd in zoetwaterbeschikbaarheid in tijden van droogte. Ze werkt op een interdisciplinaire en geïntegreerde manier aan dit onderwerp binnen de afdeling Water Resources Management bij Deltares.

Ze heeft haar masterdiploma in Water Science en Management behaald aan de Universiteit Utrecht, waar haar scriptie zich focuste op het kwantificeren van de kwetsbaarheid en relevantie van de regionale water torens in de Indus Basin. Haar bachelor Liberal Arts en Sciences heeft haar geleerd op een integrale en holistische manier naar problemen te kijken. Haar bachelor scriptie focuste zich op het voorspellen van droogte in Australië.

Esmée werkt zowel aan de model- als maatschappelijke kant van zoetwaterbeschikbaarheid, om zo haar modelresultaten in de juiste maatschappelijke context te plaatsen en meer impact te maken. Ze doet dit zowel in de Nederlandse als Europese context, kijkend naar het gehele stroomgebied. Ze heeft veel werk verricht in het Maas- en Rijnstroomgebied om veranderingen in waterbeschikbaarheid en -allocatie onder verschillende toekomstige scenario’s en condities van waterschaarste in kaart te brengen.

Haar werk zorgt voor meer begrip over waterallocatie onder verschillende omstandigheden, en identificeert mogelijkheden en knelpunten binnen dit onderwerp voor verschillende sectoren en landen. Ze creëert dit begrip onder andere door gebruik te maken van het waterallocatiemodel RIBASIM, zoals in het Europese STARS4Water project. Dit project heeft als doel meer inzicht te verkrijgen in de impact van klimaatverandering op waterbeschikbaarheid in acht Europese stroomgebieden. Ze focust ook op samenwerkingsmogelijkheden in een stroomgebied, en onderzoekt mogelijke maatregelen om waterbeschikbaarheid te vergroten. Ze heeft dit bijvoorbeeld gedaan in de door-haar-georganiseerde Maas hackathon, opgezet om beter voorbereid te zijn voor extreme droogte.

Esmée zit ook in het bestuur van de Nederlandse Hydrologische Vereniging. Ze organiseert sessies en webinars om zo waterexperts te verbinden en hydrologische kennis toegankelijker te maken. Ze leert ook Frans, hopend dat dit haar in de gelegenheid stelt samenwerking en integratie te bevorderen in een nog bredere context.

Naast haar werk bij Deltares is ze actief als secretaris in het bestuur van de Nederlandse Hydrologische Vereniging.

Deze pagina delen.