Over Esmée Mes
Esmée Mes is een hydroloog, gespecialiseerd in zoetwaterbeschikbaarheid in tijden van droogte. Ze werkt op een interdisciplinaire en geïntegreerde manier aan dit onderwerp binnen de afdeling Water Resources Management bij Deltares.
Ze heeft haar masterdiploma in Water Science en Management behaald aan de Universiteit Utrecht, waar haar scriptie zich focuste op het kwantificeren van de kwetsbaarheid en relevantie van de regionale water torens in de Indus Basin. Haar bachelor Liberal Arts en Sciences heeft haar geleerd op een integrale en holistische manier naar problemen te kijken. Haar bachelor scriptie focuste zich op het voorspellen van droogte in Australië.
Esmée werkt zowel aan de model- als maatschappelijke kant van zoetwaterbeschikbaarheid, om zo haar modelresultaten in de juiste maatschappelijke context te plaatsen en meer impact te maken. Ze doet dit zowel in de Nederlandse als Europese context, kijkend naar het gehele stroomgebied. Ze heeft veel werk verricht in het Maas- en Rijnstroomgebied om veranderingen in waterbeschikbaarheid en -allocatie onder verschillende toekomstige scenario’s en condities van waterschaarste in kaart te brengen.
Haar werk zorgt voor meer begrip over waterallocatie onder verschillende omstandigheden, en identificeert mogelijkheden en knelpunten binnen dit onderwerp voor verschillende sectoren en landen. Ze creëert dit begrip onder andere door gebruik te maken van het waterallocatiemodel RIBASIM, zoals in het Europese STARS4Water project. Dit project heeft als doel meer inzicht te verkrijgen in de impact van klimaatverandering op waterbeschikbaarheid in acht Europese stroomgebieden. Ze focust ook op samenwerkingsmogelijkheden in een stroomgebied, en onderzoekt mogelijke maatregelen om waterbeschikbaarheid te vergroten. Ze heeft dit bijvoorbeeld gedaan in de door-haar-georganiseerde Maas hackathon, opgezet om beter voorbereid te zijn voor extreme droogte.
Esmée zit ook in het bestuur van de Nederlandse Hydrologische Vereniging. Ze organiseert sessies en webinars om zo waterexperts te verbinden en hydrologische kennis toegankelijker te maken. Ze leert ook Frans, hopend dat dit haar in de gelegenheid stelt samenwerking en integratie te bevorderen in een nog bredere context.
Naast haar werk bij Deltares is ze actief als secretaris in het bestuur van de Nederlandse Hydrologische Vereniging.
Publicaties
Kennisontwikkeling grensoverschrijdende rivieren : inventarisatie lopend onderzoek met internationale/bovenstroomse focus
Dit rapport geeft een overzicht van lopende projecten die kennis genereren voor de middellange- en lange termijn omtrent de grensoverschrijdende rivieren de Rijn en de Maas, en identificeert lacunes, in het bijzonder thema’s zijn waar nog geen of onvoldoende onderzoek naar plaatsvindt. Deze kennis is opgehaald bij experts binnen Deltares d.m.v.…
G.J. ter MaatE.M. MesPotentie van watervraagreductie in het veengebied : een modelverkenning op landelijke schaal
Om bodemdaling en CO2-uitstoot in de veenweidegebieden te verminderen wordt onder andere gestreefd naar hogere grondwaterstanden, in lijn met de sturende principes van de Kabinetsbrief ‘Water+Bodem sturend’ (WBS) van 2022 en als onderdeel van het landelijke klimaatakkoord van 2019. Eerdere analyses hebben aangetoond dat (technische) maatregelen…
I. AmericaR. BoelensM.J.P. MensE.M. Mesdroogte van 2022: een brede analyse van de ernst en maatschappelijke gevolgen : beleidssamenvatting
Het jaar 2022 was net als 2018 een relatief droog en warm jaar. Het neerslagtekort was net zo groot en de hoeveelheid water die door onze rivieren de Rijn en Maas stroomde was vergelijkbaar klein. Een groep van experts heeft de droogte van het jaar 2022 geanalyseerd. De focus van deze analyse lag, naast het bieden van inzicht in de ernst van de…
D.M.D. HendriksM.J.P. Mens