Veilige, economisch sterke en aantrekkelijke kust

Het Nederlandse kustbeleid streeft naar een structureel veilige, economisch sterke en aantrekkelijke kust. Om Nederland niet kleiner te laten worden en tevens een stabiele basis te bieden voor de waterveiligheid van de Zuidwestelijke Delta, de Hollandse kust en het Waddengebied worden zandsuppleties toegepast.

Verder wordt er gestreefd naar een structureel evenwicht in het Kustfundament, waarbij het volume voor zandsuppleties periodiek wordt aangepast aan de actuele zeespiegelstijging en aan verliesposten van zand onder andere naar de Waddenzee.

Onderzoeksvragen

Hoewel er al veel kennis was over het kustsysteem, was dit nog niet voldoende om te bepalen hoe het structureel evenwicht het best bereikt kan worden. Er waren nog veel vragen over sedimentstromen naar en uit het kustfundament. Tijdens het onderzoek richtte Deltares zich op de volgende vragen:

  • Is er een andere zeewaartse begrenzing mogelijk voor het kustfundament?
  • Wat is het benodigde suppletievolume om het kustfundament te laten meegroeien met de zeespiegelstijging?
  • Wat zijn de mogelijkheden voor schaalvergroting van suppleties langs de Waddenkust, en welke meerwaarde kan dit bieden ten opzichte van de huidige reguliere suppleties?
  • Wat is de sediment uitwisseling door de zeegten?

Metingen, modellen en analyses

Door de combinatie van metingen, modellen en analyses kregen we nieuwe kennis over de werking van het kustsysteem en kon kwalitatief en kwantitatief antwoord worden gegeven op de beleidsvragen. Daarnaast ondersteunden we Rijkswaterstaat bij het opzetten en uitvoeren van een grootschalige meetcampagne en ontwikkelde een datamanagementsysteem waarin de data op een toegankelijke manier wordt beheerd.

Resultaten Kustgenese 2.0

Kustgenese 2.0 is in 2021 afgerond en heeft tot de volgende resultaten geleid:

  • Een beleidsadvies aan Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Onderzoeksrapporten deelprojecten
  • Bevindingen pilotsuppletie buitendelta Amelander Zeegat
  • Aanbevelingen voor onderzoeksprogramma 2021-2028
  • Een netwerk van experts op het gebied van kustonderzoek

Naar een integraal kustbeleid

Om te komen tot een integraal kustbeleid, zijn er meer kennisvragen over de kust die van belang zijn. Het gaat namelijk niet alleen over hoeveel zand nodig is, maar ook over hoe dat zand over de kustzone moet worden verdeeld (waar, wanneer, hoe). Andere onderzoeksprogramma’s waarmee wordt afgestemd en samengewerkt zijn onder andere het lange termijn kennisprogramma ‘Beheer en Onderhoud Kust’, het NWO onderzoek SEAWAD, Monitoring- en kennisprogramma Zandmotor en de Zeespiegelmonitor.

Meer informatie over het project

    Deze pagina delen.