Nederlands Hydrologisch Instrumentarium
Autonome ontwikkelingen, klimaatverandering en menselijk handelen hebben naar verwachting een significant effect op de Nederlandse waterhuishouding. In het kader van het deltaprogramma zijn deltascenario’s opgesteld op basis van lange termijn verwachtingen voor klimaat en socio-economische ontwikkeling. Voor het dichtbevolkte Nederland zijn er grote verschillen tussen de scenario’s met potentieel ingrijpende effecten voor de waterhuishouding en daarvan afhankelijke functies.
Nadelige effecten
De verwachting is dat de kustprovincies in toenemende mate te maken hebben met verzilting en bodemdaling, en extra doorspoelbehoefte voor poldergebieden. De hogere zandgronden kunnen, afhankelijk van het scenario, te maken krijgen met meer of minder nadelige effecten van langdurige droogte. Alle gebieden kunnen hinder verwachten van meer extreme neerslag. Voor het hoofdwatersysteem zijn stapsgewijs aanpassingen voorgesteld, vastgelegd in de zogenaamde deltabeslissingen.
Inzet hydrologische modellen
Voor het evalueren van toekomstscenario’s en beoordelen van maatregelenpakketten is het in Nederland gebruikelijk om hydrologische modellen in te zetten. Zowel de rijksoverheid als regionale overheden maken gebruik van deze modellen. Het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI) is een instrumentarium met data en tools die ingezet kunnen worden om een model op landelijke schaal of regionale schaal op te stellen. Deze modellen zijn breed beschikbaar ter ondersteuning van landelijke beleidsstudies, operationele waterbeheersing en regionale uitvoering van maatregelen.
Bijdrage Deltares
Deltares heeft een regisserende en uitvoerende rol bij de inhoudelijke doorontwikkeling van dit instrumentarium. Deltares werkt daarbij nauw samen met andere kennisinstellingen en een consortium aan opdrachtgevers.