Stel je voor dat we op de een of andere manier met een ecosysteem zouden kunnen communiceren om van daaruit te leren wat het nodig heeft om te gedijen. Wat als we de natuur een stem konden geven?

Recente wetenschappelijke onderzoeken geven nieuwe inzichten in de signalen die de natuur voortbrengt. Bijvoorbeeld door walvisgezang in de oceaan te interpreteren met kunstmatige intelligentie, of door de ultrasone geluiden te visualiseren van planten die met waterstress kampen. Onderzoeken die zeer relevant zijn voor het werk van Deltares.

De rol van digitale technologie

Nieuwe digitale technologieën kunnen ons helpen om een veel dieper begrip en bewustzijn te krijgen van de ecosystemen die ons omringen. Het kan de methode waarop we onze modellen ontwikkelen veranderen. Nu beginnen we met individuele processen en die voegen we samen tot een compleet beeld, van hydrodynamica en chemie tot habitatgeschiktheidsanalyse. Vervolgens simuleren we belangrijke variabelen om de gevolgen op de natuur te onderzoeken.

We kunnen deze werkwijze ook omkeren, door te beginnen met het stellen van vragen aan de ecosystemen die we willen beschermen. Het klinkt misschien een beetje spiritueel, maar wat als we zouden kunnen vragen:

  • Steur, wat heb je nodig om terug te keren naar de Rijn?
  • Meer of plas, hoe kunnen we je laten gedijen in een veranderend klimaat?
  • Duifkruid, waar waarschuw je ons voor?

We krijgen dan een meer complete kijk op natuur en de ecosystemen hierin, in plaats van de beperkte blik die geassocieerd wordt met onze huidige natuurwetenschappelijke deelonderzoeken en modellen die slechts een benadering van de werkelijke structuur, relaties in ecosystemen en water- en bodemsysteem zijn.

Combineren met expert- en lokale kennis

Communicatie is ook zorgvuldig luisteren naar aanwijzingen en antwoorden. Als onderdeel van veel Deltares onderzoeken is monitoring een manier van luisteren. Het levert veel indirect bewijs. De aanwezigheid of afwezigheid van waterplanten vertelt ons veel over de chemische waterkwaliteit van een watersysteem. Met eDNA krijgen we een veel gedetailleerder inzicht in de aanwezigheid van soorten.

Simulatie en digitale interactieve representatie van de natuur maakt het mogelijk om veel inclusiever dan nu mogelijk is, de natuur te betrekken in de afweging van een besluit. Zeker als dit wordt gecombineerd met de expert- en lokale kennis.

Wij kunnen met onze kennis en technologie en mét input via de stem van de natuur bijdragen aan de maatschappelijk dialoog over natuurlijke systemen. We willen dit als volgt aanpakken:

• data verzamelen van het natuurlijk systeem met nieuwe meettechieken,

• monitoringdata verwerken tot signalen met machine learning,

• digitale interactieve representatie van de toestand van de natuur,

• combineren van informatie met kennis over water, bodem en ecologie van experts en belanghebbenden.

waterkwaliteitsmeting
veldwerk waterkwaliteitsmeting door Deltares


Deze pagina delen.