Good Modelling Practice (GMP)

Jos van der Baan, coastal engineer bij Arcadis, geeft aan dat de GMP bij Arcadis uit overtuiging wordt toegepast. De GMP guidelines beschrijven hoe modellen opgezet, ontwikkeld, gevalideerd en gerapporteerd dienen te worden binnen Arcadis. Ten behoeve van kwaliteitsborging wordt daarbij gebruik gemaakt van het 4-ogen principe.

Het Model Journal vormt het leidend document in het proces. Daarin worden de stappen in de model ontwikkeling beschreven, zoals de probleemstelling, model opzet, log van de model testen, calibratie en validatie, log van de runs en de resultaten. Het Model Journal vormt daarmee de basis van rapportage aan de klant.

Jos: “GMP versterkt de onderbouwing richting de klant en ondersteunt onze interne opleiding. Het is bij ons onderdeel van het ISO kwaliteitsmanagement. Het streven is dat modelleurs GMP met de spreekwoordelijke paplepel krijgen ingegoten. GMP wordt gebruikt om bewust te modelleren, zowel objectief als subjectief. Objectief vanwege onderbouwing en transparantie, subjectief omdat het gereedschap in de handen van iemand met verstand van zaken is.”

Aansluitend schetst Jos de ontwikkeling van een Github site ten behoeve van de ontwikkeling en kwaliteitsborging van Python en Matlab tools die binnen Arcadis gebruikt worden om modellen op te zetten en model resultaten te analyseren en te presenteren.

Auditor Mick van der Wegen is onder de indruk van de organisatie van het GMP systeem. “De GMP guidelines leveren een waardevolle bijdrage aan kwaliteitsborging van modeleringsprojecten binnen Arcadis. Ontwikkelingen zoals functionaliteit van GitHub, SharePoint en Teams bieden kansen waarop Arcadis flexibel inspringt. Daarbij worden de GMP guidelines regelmatig aangepast op basis van geboden kansen, ontwikkelingen en ervaringen.”

In het tweede onderdeel van de audit zijn een 2D3D en 1D2D project bekeken.

Zoet-zout modellering Lauwersmeer ten behoeve van een chloridemeetnet

Het Lauwersmeer is een voormalige zee, afgesloten sinds 1963 door middel van de Cleveringsluizen (spuisluizen). Sindsdien betreft het Lauwersmeer voornamelijk een zoet aquatisch milieu. Ten behoeve van de KRW-doelstellingen is het echter wenselijk dat er een natuurlijke zoet-zout overgang ontstaat, door de Cleveringsluizen ook bij hoogwater op een kier te zetten.

Om kennis te vergaren van het systeem onder zulke omstandigheden is het wenselijk om een chloridemeetnet op te zetten. Om dit meetnet te kunnen ontwerpen is een 3D zoet-zout model van het Lauwersmeer met de D-Flow FM en D-Real Time Control modules van de D-HYDRO Suite* opgezet. Hierin zijn de Cleveringsluizen in de D-Real Time Control module meegenomen waardoor het openen van de sluizen afhankelijk is van het verval tussen de Waddenzee en het Lauwersmeer. Sanne van der Heijden, Jos van der Baan en Rufus Velhorst van Arcadis waren verantwoordelijk voor de modellering.

Indrukwekkend model met veel functionaliteit en met overtuigende resultaten!

Auditor Mick van der Wegen

Zoet-zout modellering Lauwersmeer met D-HYDRO Suite 2D3D
Zoutgehalte Lauwersmeer met D-HYDRO Suite 2D3D

Overstromingsmodellering voor dijkringen 47 t/m 51 met D-HYDRO 1D2D

Dit project voor Waterschap Rijn en IJssel heeft als doel om overstromingsscenario's door te rekenen voor de Landelijke Database Overstromingsinformatie (LDO). Hiervoor zijn per dijkring 1D2D overstromingsmodellen gemaakt in de D-HYDRO Suite 1D2D. De Rijntakken en grotere watergangen in de dijkringen zijn in 1D geschematiseerd en de rest van het binnendijkse gebied in 2D. Deze onderdelen zijn lateraal gekoppeld (zogenaamde 1D2D koppeling). Hiervoor is een nauwe samenwerking tussen 1D modelleurs en 2D modelleurs cruciaal. Het modelleursteam voor dit project bestaat uit Arjon Buijert en Robbert de Lange voor 1D en Jos van der Baan, Simone van Langen en Job Oude Vrielink voor 2D.

Naast interne communicatie wordt ook de klant nauw betrokken bij het proces om de gebiedskennis te integreren en de modellen ook na het project bruikbaar te maken voor het waterschap. Tenslotte is er ook regelmatig met Deltares gecommuniceerd ten behoeve van de inzet van nieuwe (1D2D) functionaliteit binnen D-HYDRO en eventuele bugfixing die daarmee gepaard gaat.

Auditor Mick van der Wegen: “Gefaciliteerd en gestimuleerd door GMP heerst er binnen de gepresenteerde projecten een open, constructieve en communicatieve sfeer binnen het modeleringsteam, met de klant en met Deltares als leverancier van het kennisinstrumentarium. Dit stimuleert het noodzakelijke vertrouwen binnen de modellering community waarin modellen tot hun recht komen en op waarde kunnen worden geschat. GMP en dan met name het Model Journal heeft daarin z’n waarde bewezen voor efficiënte en effectieve interne communicatie, kennisoverdracht en kwaliteitsborging.”

Overstromingsmodellering dijkringen van Waterschap Rijn en IJssel met D-HYDRO 1D2D

Hercertificering

De Arcadis modelleurs hebben tijdens de audit laten zien dat de ervaring en expertise met Delft3D modellering bij hen duidelijk aanwezig is. Op basis hiervan is de conclusie dat Arcadis voor hercertificering in aanmerking komt.

*De internationale naam is Delft3D FM Suite (Delft3D FM). In Nederland staat deze suite bekend als de D-HYDRO Suite

Deze pagina delen.