Deltares verwelkomt Portugese president en Nederlandse koning
Deltares had gisteren de eer om de President van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, en Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander te verwelkomen. Dit bijzondere bezoek maakte deel uit van het Portugese staatsbezoek aan Nederland. Samen met een delegatie van Portugese parlementsleden en bedrijven kregen de president en de koning een rondleiding langs onze unieke experimentele faciliteiten. Ze leerden meer over de duurzame projecten waaraan Deltares werkt, waaronder innovaties die helpen om de oceanen schoon en gezond te houden.
Een sterke bilaterale relatie
Nederland en Portugal hebben een lange en sterke bilaterale relatie, die onder andere gekenmerkt wordt door hechte economische banden, onder andere op het gebied van de blauwe economie. Beide landen werken nauw samen op onderwerpen als klimaatverandering en duurzame energie. Ze delen de uitdaging om mariene en kustgebieden te beschermen en erkennen het belang van het duurzaam benutten van het potentieel van de oceanen om ze gezond te houden.
Deltares onderhoudt daarnaast langdurige samenwerkingen met Portugese onderzoeksinstellingen, zoals de Universiteit van Porto en het LNEC. Samen met onze Portugese partners dragen we bij aan verschillende Horizon-projecten van de EU.
Duurzame oplossingen
De sterke banden tussen beide landen werden duidelijk tijdens het enthousiaste bezoek aan onze campus, waar de delegatie onze unieke experimentele faciliteiten, waaronder de Deltares Deltagoot, met eigen ogen kon ervaren. De volgende expertises van Deltares werden daarnaast onder de aandacht gebracht:
- Het voorkomen van vervuiling door zwerfvuil op zee door slimme technologieën, zoals de Bubble Barrier, die deel uitmaakt van het Maelstrom-project.
- Het beter begrijpen en beheren van onze oceanen door het creëren van een platform voor een Europese digitale tweeling van de oceaan in het EDITO-project.
- Het bevorderen van meervoudig gebruik van onze oceanen, onder meer door offshore-windenergie te combineren met milieubescherming als onderdeel van het NID4OCEAN-project.
- Het ondersteunen van kuststeden bij klimaatadaptatie en het verminderen van overstromingsrisico's, bijvoorbeeld via onze FloodAdapt-tool.
Internationale samenwerking
Europa staat voor grote uitdagingen op het gebied van water, zoals waterschaarste, vervuiling, overstromingen en verouderende infrastructuur. Overheden en instellingen in heel Europa hebben ambitieuze wetgeving aangenomen om klimaatverandering aan te pakken en innovatie te bevorderen, waardoor Europa zich in een unieke positie bevindt om groene groei te stimuleren.
Het bezoek benadrukte de sterke betrokkenheid van zowel Portugal als Nederland om het duurzame gebruik van onze oceanen te waarborgen en innovatie te stimuleren. Partnerschappen tussen de overheid, de private sector, de industrie en onderzoeksinstellingen zijn essentieel om deze doelen te bereiken.