Annemieke Nijhof, algemeen directeur Deltares, en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, trapten het gesprek af. “Deltares en de bankensector kijken allebei vooruit en schatten risico’s en kansen in. Het verschil tussen banken en Deltares is dat banken risico’s acceptabel vinden, en de watergemeenschap, zeker op het gebied van waterveiligheid en waterbeschikbaarheid, eigenlijk geen restrisico’s accepteren: de kansen zijn zo klein, dat we ervan uitgaan dat het áltijd goed zal gaan”, stelde Nijhof.

Van der Laan wees op de maatschappelijke impact die keuzes van banken hebben: wie zij waar in het land financieren, heeft invloed op zowel de woningmarkt als op economische bedrijvigheid. Banken hebben een zorgplicht: de vraag is hoe ver die gaat.

Kees van Ginkel, expert overstromingsrisico’s bij Deltares, benadrukte het belang van gezamenlijke stresstesten. Nederland krijgt steeds meer te maken met weersextremen, zeespiegelstijging en hogere rivierafvoeren. We zetten in op waterveiligheid, maar ook hier zullen we de gevolgen van klimaatverandering steeds vaker merken. Hoe kunnen we samen optrekken om de impact van klimaatrisico’s op de economie inzichtelijk te maken?

Margreet van Marle, expert veerkrachtige infrastructuur bij Deltares, verlegde het vizier naar ons transportsysteem en vitale functies. Extreem weer zoals regenbuien of droogte kunnen vaker leiden tot uitval van infrastructuur, zoals opdrijvende tunnels of uitval van kritieke functies zoals elektriciteit. Dit veroorzaakt grote economische en maatschappelijke schade. Zouden we klimaatadaptatie als voorwaarde kunnen stellen bij (her)financiering van bestaande objecten en netwerken?

Dimmie Hendriks, expert grondwater en droogte bij Deltares, maakt de risico’s van droogte inzichtelijk: van duurdere patat tot gestremde scheepvaart. Vraag en aanbod van zoet water raken verder uit balans met alle gevolgen van dien, ook voor de landbouw. Als er in de zomer niet genoeg water is voor alle functies, kijken we dan anders naar vestigingsplek en aard van een onderneming? Hebben beslissingen van banken dan invloed op de ruimtelijke ordening?

De presentaties brachten een goede discussie op gang, waarvoor de middag te kort bleek. Annemieke Nijhof concludeerde tevreden dat er beweging was ontstaan, al mocht deze van haar nog sneller gaan: banken kunnen ons helpen door de goede vragen te stellen.

Medy van der Laan stelde voor dit gesprek nog een keer te voeren met de aanwezigen, om duidelijk te krijgen hoe bankiers en Deltares ieder vanuit hun vakmanschap kunnen bijdragen aan “de juiste weg voorwaarts.” Wordt vervolgd!

Deze pagina delen.