Stormvloedkeringen en de weg naar een veilige en leefbare delta
Stormvloedkeringen zijn cruciaal voor de bescherming van Nederland tegen de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Keringen zoals de Maeslantkering en de Oosterscheldekering beschermen ons land tegen stormvloeden die anders ons laaggelegen deltagebied zouden bedreigen. Met de stijgende zeespiegel en klimaatverandering rijzen echter vragen over hoe lang deze keringen meegaan en hoe ze in de loop van de tijd onderhouden of aangepast moeten worden.
Om deze uitdagingen aan te pakken, is het Storm Surge Barrier Delta (SSB-Δ) project opgezet, dat voor de komende vijf jaar door NWO wordt gefinancierd. Deltares is betrokken bij dit project, dat de meest effectieve strategieën onderzoekt om een veilige en leefbare delta voor toekomstige generaties te waarborgen. Het onderzoek richt zich niet alleen op de technische aspecten van stormvloedkeringen, maar ook op de bredere implicaties voor de lange-termijn duurzaamheid van de delta.
De behoefte aan langetermijnplanning
Het centrale doel van het SSB-Δ project is om de omstandigheden te evalueren waaronder stormvloedkeringen Nederland effectief kunnen blijven beschermen. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals de stijgende zeespiegel, structurele veroudering en een veranderende omgeving. Op de korte termijn moeten er beslissingen worden genomen over het onderhoud en de instandhouding van de bestaande keringen. Langetermijnstrategieën kunnen inhouden dat deze keringen moeten worden aangepast of zelfs vervangen om continue bescherming te bieden.
Breed consortium
Het project brengt een breed consortium van experts samen, waaronder Deltares, TNO, de universiteiten van Delft, Utrecht en Rotterdam, evenals toegepaste universiteiten in Rotterdam en Zeeland. Ook de samenwerking met Rijkswaterstaat, het Deltaprogramma, waterschappen en bedrijven is een belangrijk onderdeel van het project.
Volgende stap in kennisontwikkeling
Deltares zal binnen dit project het werkpakket "Co-creatie richting integratie en kennisbenutting" leiden. Dit houdt in dat Deltares verschillende disciplines met elkaar zal verbinden, de koppeling zal leggen met promotieonderzoeken en zich erop zal richten om de samenwerking en kennisuitwisseling tussen onderzoekers en stakeholders te bevorderen.
Met dit consortium kunnen we de volgende stap zetten in de kennisontwikkeling die nodig is om ons land zo veilig en leefbaar mogelijk te houden met de huidige stormvloedkeringen. Dit vereist veel technische kennis over de keringen zelf, een dieper inzicht in de interactie tussen de keringen en het systeem. Evenals methoden die lange-termijn ontwikkelingen en onzekerheden kunnen vertalen naar handelingsperspectieven voor de korte termijn
Esther van Baaren, expert stormvloedkeringen en leefbare delta's Deltares
Kijken naar de toekomst
Het SSB-Δ project onderzoekt niet alleen de technische levensduur van stormvloedkeringen, maar kijkt ook naar hoe de delta zich in de toekomst zal ontwikkelen, rekening houdend met maatschappelijke verwachtingen. Het doel is om richtlijnen te ontwikkelen die helpen bij het nemen van beslissingen op de korte termijn, terwijl altijd het langetermijnperspectief in gedachten wordt gehouden.
Het onderzoek zal meer duidelijkheid bieden over de paden naar een leefbare delta en hoe stormvloedkeringen hierin kunnen worden geïntegreerd. Door de beste opties te identificeren, kunnen sneller en beter geïnformeerde beslissingen worden genomen over de toekomst van deze vitale infrastructuursystemen.
Partners
De volgende partners zitten in het onderzoeksconsortium van dit project:
Technische Universiteit Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht, Hogeschool Rotterdam, HZ University of Applied Sciences, TNO, Universiteit Gent, Deltares, Delta Programma Rijnmond Drechtsteden, Delta Programma Zuidwestelijke delta, Waterschap Scheldestromen, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogreemraadschap Schieland & Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, IV-Infra, Royal Haskoning DHV, Arcadis, HKV lijn in Water, PT Structural, Delta-Pi, Horvat & Partners, Texas A&M at Galverston, University of Exeter, Zeeuwse Milieufederatie, Provincie Zeeland, Coastal Protection and Flood Resilience Institute (CFI) and National University of Singapore (NUS), Delta Climate Center.