Twee aanvaringen in 24 uur benadrukken belang van weerbare waterbouwkundige kunstwerken
Afgelopen weekend vonden er binnen 24 uur twee ernstige aanvaringen plaats op onze Nederlandse waterwegen. Vrijdag botste een vrachtschip, geladen met grind, tegen de geopende spoorbrug over de Gouwe in Alphen aan den Rijn. Enkele uren later vond een tweede incident plaats: een schip vol zand ramde de stuw bij Borgharen, wat leidde tot het zinken van het 67 meter lange vaartuig. Hoewel beide incidenten gelukkig zonder persoonlijk letsel verliepen, zijn de gevolgen voor de infrastructuur aanzienlijk.
Deze incidenten tonen de kwetsbaarheid van onze vitale waterbouwkundige kunstwerken aan. Bruggen, sluizen en stuwen zijn zeer belangrijke schakels in het Nederlandse waterwegennet. Schade aan deze ‘kunstwerken’ kan vaarroutes weken- of zelfs maandenlang blokkeren, met grote gevolgen voor de scheepvaart. Dit leidt niet alleen tot economische verliezen door hogere transportkosten, maar raakt ook de gewone burger door stijgende prijzen van goederen en verstoringen in spoor- en wegverbindingen.
De druk op onze waterinfrastructuur neemt toe door intensiever scheepvaartverkeer en extremer weer. Waterbouwkundige kunstwerken moeten daarom niet alleen bestand zijn tegen de huidige eisen, maar ook voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.
Met kennis impact maken
Bij Deltares werken we aan innovatieve oplossingen om onze waterwerken nog beter bestand te maken tegen aanvaringen en andere calamiteiten. Recent onderzoek, zoals het project bij de sluis van Sambeek, helpt om sluizen, stuwen en bruggen veiliger en toekomstbestendiger te maken.
Het risico op aanvaringen is een belangrijke bedreiging voor de waterveiligheid van Nederland, vertelt Migena Zagonjolli, expert rivierkunde en binnenvaart bij Deltares. “Er is daarom behoefte aan nieuwe informatie om te besluiten hoe renovatie, onderhoud of nieuwbouw van sluizen slimmer en efficiënter aangepakt kan worden.”
Ook via het Kennis Programma Natte Kunstwerken (KpNK) ontsluiten we kennis over de vraag wanneer een kunstwerk vervangen of gerenoveerd moet worden, hoe vervangings- en renovatieopties eruit kunnen zien, hoe je die dan kunt vergelijken en hoe je rekening kunt houden met toekomstige ontwikkelingen.
In een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt, blijft de waterveiligheid een van de grootste prioriteiten. Incidenten zoals die van afgelopen weekend maken duidelijk dat versterkte waterbouwkundige kunstwerken belangrijk zijn om onze economie draaiende te houden en Nederland droog te houden.