De komende twee maanden wordt het model blootgesteld aan verschillende golven en zeespiegelcondities. De gevolgen worden intensief gemonitord met golfsensoren, stroommeters, videocamera's en laserscanners.

De onderzoekers hopen dat het experiment, in combinatie met veldwerk en numerieke modellering, hen een indicatie zal geven van hoe de eilanden zouden kunnen reageren als de zeespiegel en de frequentie van extreme weersomstandigheden blijven toenemen.

ARISE-project

Het onderzoek in de Deltagoot kan een indicatie geven hoe een atoleiland reageert als de zeespiegel en extreme weersomstandigheden blijven stijgen, met of zonder koraalrif. Het experiment maakt deel uit van het ARISE-project, een vijfjarig project van £ 2,8 miljoen onder leiding van de Universiteit van Plymouth en gefinancierd via het Horizon Europe Guarantee-programma van UK Research and Innovation.

Gerd Masselink, Professor Coastal Geomorphology van de University of Plymouth en coördinator van het ARISE project: "Het is vrijwel onmogelijk om golven vast te leggen die over een echt atoleiland spoelen, omdat de kans op een extreme gebeurtenis op zo’n eiland klein is.

Een schaalmodel geeft ons de mogelijkheid om verschillende scenario's uit te voeren en met een reeks instrumenten te monitoren hoe het eiland kan reageren op de huidige en toekomstige omstandigheden op zee. Gecombineerd met andere metingen uit het veld hopen we dat dit ons inzicht zal geven in de vraag of en hoe deze gemeenschappen in de toekomst kunnen overleven."

Deltares Deltagoot

Het experiment in de Deltagoot is een samenwerking tussen de Universiteit van Plymouth, de Technische Universiteit Delft en Deltares. "Met onze unieke, experimentele golffaciliteit kunnen we de grootste kunstmatige golven ter wereld genereren, waardoor het de perfecte plek is om het effect te beoordelen van golven die over een atoleiland slaan", zegt Suzanna Zwanenburg, projectleider Deltares Deltagoot. "Het model is uitgerust met talloze sensoren, die ons gedetailleerde informatie geven over de golfhoogten, snelheden en druk langs het rifplatform en de overstroming boven het atoleiland.”

Kustverdediging

De wetenschappers willen daarnaast onderzoeken welke invloed de kunstmatige rifstructuren hebben op de kracht van de golven die de kustlijn van het eiland bereiken. Dergelijke riffen worden steeds vaker gebruikt als milieuvriendelijke kustverdediging die leefgebieden biedt voor het leven in de zee en de kusten van eilanden beschermt.

Dr. Marion Tissier, universitair docent Kustgolven aan de Technische Universiteit Delft: “Koraalriffen beschermen atoleilanden op natuurlijke wijze tegen overstromingen als gevolg van golven, maar helaas zijn ze wereldwijd aan het verslechteren. Op het rif van het schaalmodel zullen we maximaal honderdvijftig milieuvriendelijke, complex gevormde kunstmatige rifstructuren installeren en hun effect op de golven zullen we systematisch analyseren.”

Eiland Dighelaabadhoo

Het Deltagoot experiment wordt uitgevoerd nadat de onderzoekers enkele weken geleden terugkeerden van de Malediven, waar ze meer dan tachtig individuele instrumenten op het eiland Dighelaabadhoo hebben ingezet in hun zoektocht naar informatie over de golfomstandigheden tijdens het zuidwestelijke moessonseizoen in de Indische Oceaan. De metingen die de instrumenten voortbrachten, zullen de grootste veldcampagne vormen die ooit op een atoleiland is gehouden.

De Deltagootproeven duren tot eind augustus 2024.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=Ou1U2DSl9G8

Deze pagina delen.