Nieuw Delta-lab voor oplossingen water en bodem
Met het nieuwe Delta-lab krijgt het onderzoek van kennisinstituut Deltares naar water- en bodemsystemen een flinke impuls. In het Delta-lab in Delft komen toegepast experimenteel onderzoek, integrale expertise en de nieuwste technologie samen in een hoogwaardig gebouw. Kennis uit dit lab draagt bij aan de groeiende maatschappelijke vraag naar een gezonde leefomgeving.
De onderzoekers van Deltares nemen in het Delta-lab bodem en (grond)water onder de loep. Een groot gedeelte van dit werk bestaat uit onderzoek naar omvang en gedrag van diverse verontreinigende stoffen en hoe ecosystemen daarop reageren. Denk aan door mensen gemaakte stoffen als PFAS, biologische ziekteverwekkers, voedingsstoffen als nitraat en organische zeer zorgwekkende stoffen.
Ook kijken we naar wat aanwezig is in water en ondergrond zelf, zoals micro-organismen. In het Delta-lab zoeken we manieren om deze stoffen en micro-organismen te beïnvloeden en te beheren, en naar oplossingen. Daarnaast ontwikkelt ons lab kennis die bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie en aan toekomstbestendige infrastructuur. Zoals welke effecten geo- of aquathermie hebben op de ondergrond, grond- of oppervlaktewater, of hoe bacteriële corrosie van damwanden of windmolens op zee is tegen te gaan.
Bovendien onderzoeken de laboranten herbruikbaarheid van behandelde grond, slib of bagger: is dit in te zetten als bouwmateriaal voor onze dijken of voor andere maatschappelijke opgaven? En wat is er mogelijk rond de opslag en uitstoot van broeikasgassen in water- en ondergrond?
Unieke data
Het Delta-lab kan unieke data leveren door de combinatie van kennis over chemie, microbiologie, sediment, bodemkunde en hydrologie. Deze data wordt getoetst en doorontwikkeld in de fysieke en digitale kennisfaciliteiten van Deltares, zoals golfgoten of modellen, en gebruikt door andere kennisinstellingen of beleidsmakers. Zo komen oplossingen voor complexe maatschappelijke vragen over bodem- en grondwater dichterbij. Soms maken de bevindingen uit het lab pilots in het veld mogelijk, waarmee het laboratorium een brug vormt tussen academisch onderzoek en de praktijk.
Het besef groeit dat onze natuurlijke hulpbronnen te kostbaar zijn om er niet uiterst zorgvuldig mee om te gaan. Daarom bundelen we in het Delta-lab alle kennis rond ons bodem-, water en sedimentsysteem, zodat we steeds moeilijker maatschappelijke vragen kunnen beantwoorden.
Fredericke Hannes, hoofd Delta-lab
Verhuizing uit Utrecht
Vanwege de eisen die toegepast experimenteel onderzoek stelt aan een laboratorium, en om meer samenwerking tussen de onderzoeksfaciliteiten te stimuleren, besloot Deltares het laboratorium naar Delft te verhuizen. Daarvoor was het lab gevestigd in een universiteitsgebouw aan de Utrechtse Princetonlaan.
In samenwerking met PM2, Wiegerinck en bouwer De Vries en Verburg is een flexibel laboratoriumgebouw gerealiseerd op de Deltares-campus in Delft. Wouter de Haan, hoofd Facilitair Management bij Deltares: “Het is zo ontworpen dat het indien nodig gemakkelijk nieuwe functies en andere indelingen kan faciliteren. Daarnaast is het nieuwe lab verbonden met een bestaand kantoorgebouw op de campus. Door verkeersruimte en werkplekken in dat gebouw te benutten, ontstond er meer plek voor de laboratoriumfuncties.”