Hiervoor is een proef uitgevoerd waarbij overslaande golven zijn gesimuleerd met een buis met gaatjes. Het water stroomde over een breedte van 30 meter van de dijk af. Met een pomp werd de hoeveelheid water geregeld.

Resultaten van de proef

Tijdens de proef, die onderdeel uitmaakt van het project 'Stabiliteit bij Golfoverslag', keken we naar wat er met de dijk gebeurt. We onderzochten of er scheuren in de dijkbekleding kwamen of dat deze mogelijk zelfs afschoof. Ook keken we hoeveel water er in het talud infiltreerde. De proefdijk hield zich goed en kon de grote hoeveelheden water goed verwerken.

Voorafgaand onderzoek

Deskundigen van Deltares en Waterschap Rivierenland zijn al jaren bezig met onderzoek naar de stabiliteit van de dijk bij golfoverslag. Zo kunnen we erachter komen wat het risico op overstromen is als gevolg van overslaande golven. Als er meer water over de dijk mag spoelen, hoeft de dijk minder hoog en breed te zijn. Dit betekent dat de dijk minder ruimte inneemt bij een dijkversterking.

Samenwerking voor bescherming tegen overstromingen

Het project ‘Stabiliteit bij golfoverslag’ wordt mogelijk gemaakt door het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit programma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. De komende dertig jaar worden minimaal 2000 kilometer dijken versterkt, waarvan 400 kilometer in het Rivierengebied.

Deze pagina delen.