Living Labs en Lighthouses bieden experimenteerruimte om de bodem te verbeteren. Hierbij worden verschillende stakeholders betrokken vanuit de praktijk, het gebied, de wetenschap en de overheid. Dit moet ervoor zorgen dat de ontwikkelde kennis ook daadwerkelijk in praktijk en beleid kan doorwerken.

SOILL ondersteunt

Het SOILL-project (Support Structure for Soil Health Living Labs and Lighthouses) ondersteunt de Living Labs en Lighthouses die worden opgezet onder de Bodemmissie. De belangrijkste onderdelen van het SOILL-project zijn:

  • Het ondersteunen van een netwerk van 100 Living Labs en Lighthouses in heel Europa. De locaties in dit netwerk dienen als praktijkvoorbeelden die de ontwikkelde innovatieve methoden en strategieën om bodemgezondheid te verbeteren laten zien en daarmee de overgang naar gezonde bodems kunnen versnellen.
  • Het bieden van ondersteuning aan de Living Labs en Lighthouses zodat ze de juiste tools en middelen hebben. Dit houdt in: capaciteitsopbouw voor betrokkenen, kennisuitwisseling, promotie van resultaten en regelmatige monitoring van de voortgang..
  • Het faciliteren van samenwerking tussen de Living Labs en Lighthouses, de betrokken stakeholders en andere projecten die bijdragen kennis over bodemgezondheid.
De verbinding met het SOILL-Startup project en de andere bodemmissieprojecten zoals PREPSOIL en NATIOONS is heel waardevol voor Nederlandse gemeenten. Hiermee kunnen ze lessen, ervaringen en kennis uitwisselen rondom bodemgezondheid en het opzetten van Living Labs met andere Europese landen.

Diana Sadek - van Dorresteijn, Programmamanager Regionale Schakelpunten Bodem en Ondergrond, Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Netwerken en monitoren

Het SOILL-project wordt gecoördineerd door het European Network of Living Labs (ENoLL). Deltares is een van de partners in het project en richt zich vooral op het vormen van de netwerk tussen Living Labs. Deltares helpt daarnaast bij het ontwikkelen van de methodiek voor het monitoren van zowel de werking van de Living Labs en Lighthouses als de bijdrage die zij leveren aan het realiseren van gezonde bodems.

De eerste fase van het SOILL project duurt tot 2026. Daarin wordt vooral de focus gelegd op de ondersteuning van bestaande Living Labs. Na 2026 volgt een tweede fase waarin gebieden en actoren ook gestimuleerd gaan worden om Living Labs op te starten.

Video

Ontdek de meest uitdagende en spannende aspecten in SOILL met de projectpartners in deze video met een interview met Giulia Campodonico - ENoLL, Line Friis Lindner - Aarhus University, en Astrid Hannes - ERRIN.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=qysAyYZJdXQ

Deze pagina delen.