Wereldwijd lopen honderden miljoenen mensen risico op overstromingen vanuit zee, vanuit rivieren en door regenval. Om bij te dragen aan de internationale missie Early Warning for All, ontwikkelt Deltares kennis die onder andere wordt toegepast in informatie- en waarschuwingssystemen. Zo heeft Deltares met partners in meer dan vijftig landen Flood Early Warning Systems (FEWS) opgezet.

Oorzaken

In dit onderzoek richten we ons nu op het toevoegen van mogelijke overstromingsoorzaken, waaronder stormvloeden, golven, regenval en hoge rivierafvoeren. Ook ontwikkelen we efficiënte overstromingsmodellen en snelle voorspellingsmogelijkheden en kijken we naar het vertalen van voorspellingsresultaten naar tijdige en uitvoerbare waarschuwingsberichten. Deze kennisontwikkeling versnelt het opzetten van nieuwe systemen en maakt de waarschuwingen begrijpelijker voor besluitvormers en het grote publiek.

Destination Earth is een initiatief van de Europese Unie om een digitaal model van de aarde te creëren, dat zal worden gebruikt om de effecten van natuurlijke en menselijke activiteiten op onze planeet te monitoren, extreme gebeurtenissen te voorspellen en beleidsmaatregelen aan te passen aan klimaatgerelateerde uitdagingen.
Destination Earth is een initiatief van de Europese Unie om een digitaal model van de aarde te creëren, dat zal worden gebruikt om de effecten van natuurlijke en menselijke activiteiten op onze planeet te monitoren, extreme gebeurtenissen te voorspellen en beleidsmaatregelen aan te passen aan klimaatgerelateerde uitdagingen.

Samengestelde overstromingen

We spreken van zogenaamde ‘samengestelde overstromingen’ als er gelijktijdig overstromingen dreigen vanuit zee, door rivieren en door regenval. Dit type overstroming veroorzaakt jaarlijks grote hoeveelheden slachtoffers en schade, vooral in dichtbevolkte en laaggelegen gebieden zoals stedelijke delta's, laaggelegen en steile kustlijnen, en kleine eilandstaten.

Deltares deed onderzoek in dit soort gebieden om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van deze samengestelde overstromingen. Naarmate de bevolkingsgroei, economische ontwikkeling en klimaatverandering toenemen zullen deze risico's toenemen, vooral in kustgebieden. En hoewel waarschuwingssystemen in veel regio's een belangrijk onderdeel zijn van rampenrisicomanagement, zijn ze nog niet wereldwijd ingevoerd. Vooral in landen op het zuidelijk halfrond ontbreekt het aan adequate waarschuwingssystemen.

Destination Earth

Om risico's te verminderen en meer inzicht te krijgen in de gevolgen van samengestelde overstromingen in kustdelta's en kleine eilandstaten ontwikkelde Deltares samen met haar partners KNMI, Tecnalia en 510 Rode Kruis (een digitaal data-initiatief dat de snelheid, kwaliteit en kosteneffectiviteit van humanitaire hulp verbetert) een innovatieve workflow voor het modelleren van deze gevolgen. Hierbij maken we gebruik van de kracht van het Destination Earth (DestinE) programma van de Europese Unie.

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=ITx3OgAUKwc

Digitaal model

Met Destination Earth wil Europa een zeer nauwkeurig digitaal model van de aarde ontwikkelen, een digital twin van de planeet, waarmee modelleren, monitoren en simuleren van natuurverschijnselen, gevaren en de daarmee samenhangende menselijke activiteiten mogelijk wordt. De workflow voor het modelleren van de gevolgen van overstromingen die Deltares heeft ontwikkeld, is te zien als een logische volgorde van stappen om waargenomen gegevens, statistieken en numerieke modellen te combineren om de gevolgen van overstromingen te bepalen.

Voorbereiden en reageren

Via DestinE's Global Extreme Digital Twin (DT) en Climate DT zijn wereldwijde weersvoorspellingen met hoge resolutie en continue klimaatprojecties beschikbaar, waarmee we overstromingsrisico's nauwkeuriger en tijdiger kunnen beoordelen. Onze workflow simuleert alle relevante overstromingsfactoren in kustdelta's en maakt snelle opschaling van overstromingsmodellen van mondiale naar lokale schaal mogelijk, zodat lokale gemeenschappen zich kunnen voorbereiden en tijdig reageren op overstromingen. Door modelleerprocessen te automatiseren met de geavanceerde software en tools van Deltares, stellen we overheidsinstanties in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen en de verwoestende gevolgen van overstromingen tot een minimum te beperken. Op deze manier draagt Deltares bij aan de internationale missie Early Warning for All.

Workflow voor het modelleren van de gevolgen van samengestelde overstromingen onder DestinE, die de stappen laat zien voor het combineren van oceaangolfmodellen, getijden- en vloedgolfmodellen en hydrologische modellen voor rivieren. Zo is de samengestelde overstroming in een kustgebied uit alle bronnen te berekenen, met de daaruit voortvloeiende berekening van de gevolgen voor de schade.
Figuur 1: Workflow voor het modelleren van de gevolgen van samengestelde overstromingen onder DestinE, die de stappen laat zien voor het combineren van oceaangolfmodellen, getijden- en vloedgolfmodellen en hydrologische modellen voor rivieren. Zo is de samengestelde overstroming in een kustgebied uit alle bronnen te berekenen, met de daaruit voortvloeiende berekening van de gevolgen voor de schade.

Demonstrators

In vijf samenwerkende demonstratieprojecten laten we de waarde van DestinE zien voor het begrijpen van en reageren op de gevolgen van samengestelde overstromingen. In deze demonstrators in Baskenland, het Verenigd Koninkrijk, de Filippijnen, La Réunion en de Nederlandse Caribische eilanden, bevinden zich verschillende regio's zoalsstedelijke delta's, kleine eilandstaten en zowel laaggelegen als steile kustlijnen.Deze projecten werken aan het voorspellen van de gevolgen van verschillende extreme gebeurtenissen, zoals tropische cyclonen en Noord-Atlantische winterstormen. Door deze demonstratiemodellen te integreren in het DestinE Data Lake, toont Deltares de haalbaarheid aan van het simuleren van hoge resolutie overstromingsverwachtingen binnen een robuust Digital Twin-systeem zoals DestinE.

SFINCS overstromingskaarten voor het Humber-estuarium voor de storm Chiara. In het paneel rechtsonder wordt het verschil in waterdiepte getoond tussen de simulaties op basis van ERA5 en de simulaties op basis van de DestinE Extremes DT voorspelling.
Figuur 2: SFINCS overstromingskaarten voor het Humber-estuarium voor de storm Chiara. In het paneel rechtsonder wordt het verschil in waterdiepte getoond tussen de simulaties op basis van ERA5 en de simulaties op basis van de DestinE Extremes DT voorspelling.

Effectieve besluitvorming

Het estuarium van de Humber in het Verenigd Koninkrijk, met laaggelegen terrein, een grote bevolkingsdichtheid en cruciale infrastructuur, is een uitstekende case study om onderzoek te doen naar samengestelde overstromingsrisico's en mogelijke strategieën om de gevolgen te beperken. De bewoners rond het estuarium maakten in het verleden overstromingen met aanzienlijke schade mee. Samen met de Britse Environment Agency (EA) onderzocht Deltares de gevolgen van overstromingen door hoogwater en stormvloed in combinatie met zware neerslag tijdens de storm Chiara.

Als de EA dit in kaart heeft, kunnen zij hun overstromingsvoorspellingssysteem verbeteren, waardoor effectievere besluitvorming en reacties mogelijk worden bij samengestelde overstromingen. Denk aan het waarschuwen van de bevolking, het starten van evacuaties en het implementeren van tijdelijke overstromingsbeperkende maatregelen. Door gebruik te maken van betere en snellere voorspellingssystemen, voorkomen en beperken zij ‘valse’ waarschuwingen en kunnen ze sneller beslissingen nemen.

Het Franse eiland La Réunion, gekenmerkt door bergachtig terrein en een onbeschermde kustlijn, is gevoelig voor natuurrampen. De combinatie van zware regenval en golven kunnen zware overstromingen veroorzaken in de laaggelegen gebieden van het kleine eiland. Om dat tegen te gaan werkt Deltares samen met overheidsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de voorspelling van overstromingen, monitoring, evacuatie en risicovermindering op La Réunion.

Hier pasten we onze workflow toe met DestinE-data voor tropische cycloon Fakir (2018) en tropische cycloon Bélal (2024). Dit stelt de overheid op het eiland in staat om betrouwbare voorspellingsresultaten te leveren, waardoor snelle evacuatie of interventie mogelijk wordt tijdens toekomstige extreme gebeurtenissen. Op basis van deze case studies is een denkbare volgende stap het ontwikkelen van een workflow die wereldwijd toepasbaar is op elk type kustsysteem. Op deze manier kan Deltares helpen om de wereld beter te beschermen tegen overstromingen.

De samengestelde overstromingsramingen van Deltares, mogelijk gemaakt door DestinE, zullen het Rode Kruis beter in staat stellen om humanitaire hulp strategisch in te zetten in crisisgevoelige ontwikkelingslanden. Door nauwkeurigere voorspellingen te doen van de gevolgen van overstromingen, maakt DestinE het mogelijk om beperkte middelen efficiënt toe te wijzen aan de gebieden die ze het meest nodig hebben.

Aklilu Teklesadik, servicecoördinator Anticipeeractie bij Rode Kruis Nederland

Deze pagina delen.