Wateroverlast in Nederland en Duitsland
Overstromingen in Zuid-Duitsland, maar ook heftige regens in eigen land waardoor de rivieren buiten hun oevers treden. We moet ons opmaken voor steeds meer wateroverlast. Om dit toe te lichten, werden diverse Deltares deskundigen geraadpleegd in de media. Een overzicht van de afgelopen week.
Hoe weten we waar overstromingen dreigen?
Zijn de dijken echt sterk genoeg om het water tegen te houden? En waarom wordt er in ‘overstromingsvolle’ gebieden nog steeds gebouwd? Deze en nog meer vragen beantwoordde Ferdinand Diermanse, expert overstromingsrisico, op de website van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Hij geeft aan dat we ons op dit moment geen zorgen hoeven te maken over overstromingen in Nederland als gevolg van de extreme neerslag in Zuid-Duitsland.
‘Een deel van dit water stroomt via de Rijn, maar een ander deel naar de Donau. Het waterpeil zal daarom de komende dagen in Nederland wel toenemen, maar we verwachten vooralsnog niet dat dit tot overstromingen zal leiden.'
5 vragen over overstromingen en wateroverlast
European Floods Directive
Ferdinand Diermanse was ook te gast bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen, waarin hij presentator Mieke van der Weij vertelde over de European Floods Directive.
‘Alle landen moeten aantonen waar de risico’s op overstromingen het grootst zijn en vervolgens aangeven wat de maatregelen zijn die ze nemen om dat te voorkomen.’
Beluister de uitzending van Met het Oog op Morgen
De reportage begint bij 14.30 minuten.
West-Nederland onder water
Expert op het gebied van hydrologische modellering in grote stroomgebieden, en professor, Jaap Kwadijk kwam aan het woord in het tv-programma van EenVandaag. Hij vertelde wat er zou gebeuren als er in centraal Nederland langdurig regen zou vallen.
‘Dan zou een groot deel van West-Nederland onder water komen te staan. We waren altijd gewend dat grote bedreigingen vanuit zee en uit de grote rivieren kwamen. Maar door extreme neerslag - en dat heeft met klimaatverandering te maken - komen die bedreigingen ook van massieve hoeveelheden regen die op onze polders vallen.’
Bekijk de reportage: Hoe weerbaar zijn wij voor extreme regenval?
De reportage is direct vanaf het begin te zien.
Wadi’s
Een van de oplossingen om de extreme regen op te vangen is het gebruik van wadi’s, vertelde Floris Boogaard op de website van RTL Nieuws. Een wadi is een ondiepe, natuurlijke waterberging waar het regenwater naartoe stroomt, tijdelijk blijft staan en dan de bodem inzakt. Deze regenopvanglocaties kunnen de riolering ontlasten en schade en overlast beperken.
‘Praktisch elke gemeente in Nederland heeft nu wel enkele tot soms zelfs honderden wadi’s’, geeft hij aan. Maar Nederland heeft zeker 20.000 wadi’s nodig, aangevuld met andere maatregelen om Nederland weerbaar te maken tegen het veranderende klimaat.