De najaarseditie van de MKB Challenge 2024 is geopend, inschrijven hiervoor is nu mogelijk.

Schrijf je nu in voor de MKB Challenge!

Succesvol getest in de Scheldegoot

In de onderstaande video krijg je een uniek kijkje achter de schermen bij een van de eerdere succesvolle deelnemers van de MKB Challenge van Deltares: Leon Haines en Jaime Ascencio, oprichters van Reefy. Reefy heeft een innovatief modulair systeem ontwikkeld dat onder water wordt geïnstalleerd om kustlijnen te beschermen tegen erosie en overstromingen. Dit systeem werkt als een golfbreker die niet alleen stormen weerstaat, maar ook de mariene biodiversiteit bevordert. Het helpt de onderwaternatuur herstellen doordat het een plek creëert waar verschillende soorten kunnen schuilen en dat door de structuren van het systeem ook de groei van koralen en oesters stimuleert.

Reefy kreeg de kans om hun kunstmatige riffen op schaal te testen in de Scheldegoot, een van de golfgoten bij Deltares met een totale lengte van 110 meter. Hier simuleerden ze stormomstandigheden en evalueerden ze de prestaties van hun product in verschillende scenario's. Dankzij deze tests konden ze hun ontwerpen verder optimaliseren en valideren, cruciaal voor toekomstige projecten.

Benieuwd hoe deze samenwerking heeft bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van hun product en hun stap richting de markt? Bekijk de video hieronder!

Je hebt nog niet aangegeven of je cookies wilt accepteren of weigeren. Hierdoor kan dit element niet worden getoond.

Pas je cookie instellingen aan

Of ga direct naar:

https://www.youtube.com/watch?v=gmpmNhiEQVU

Hydrofaciliteiten

De Scheldegoot, is een doorzichtige plexiglas goot waar innovatieve kust- en offshore ontwerpen aan golven en stromingen kunnen worden blootgesteld. Voorbeelden van innovatieve initiatieven die kunnen worden getest zijn; kunstmatige riffen, kust- en bodembescherming en steenzettingen.

Het Atlantic basin kan worden gebruikt voor kust, rivier, haven en offshore projecten.

De Water- en Grondgoot wordt veelvuldig gebruikt door onze partners uit de maritieme en energie sector en bagger en mijnindustrie. De grootschalige faciliteit is de go-to onderzoeksgoot voor grond gerelateerde R&D projecten en innovaties. Unieke eigenschappen van de water- en grondgoot zijn onder andere; de motorwagen met railsysteem, de ‘kleifabriek’, het hexapod-platform, een plexiglas goot en de beschikbaarheid van tal van meetinstrumenten. Voorbeelden van innovatieve initiatieven die kunnen worden getest zijn; (diepzee) snij- en zuigkoppen, ankers, spuiten, pluimdispersie, ‘bubble screens’, monopile installatie, stabiliteit en ga zo maar door.

Praktijkvoorbeeld Weco MKB Challenge

Weco is een startup bedrijf gerund door drie jonge en enthousiaste afgestudeerden van de TU Delft, Universiteit Wageningen en Utrecht. Hun product is een Wave Energy Converter. Om de volgende stap naar de praktijk te maken, schreef het bedrijf zich in voor de MKB Challenge van Deltares. Toen ze waren geselecteerd, kreeg Weco toegang tot de Scheldegoot. In de goot werd het gedrag van het apparaat getest. Luc Hogervorst, medeoprichter Weco over het project: 'We waren erg blij dat we onze Wave Energy Converter bij Deltares konden testen in de Scheldegoot, waar het mogelijk was om zowel golven als stroming op te wekken.'

Bij Deltares hebben we veel geleerd over onze Wave Energy Converter, zo hebben we de volgende stap in het ontwerpproces kunnen zetten.

Luc Hogervorst, medeoprichter Weco

Laboratoria

Op het geochemische en microbiologisch lab wordt veel experimenteel onderzoek verricht naar onder andere de biologische afbraak van (toekomstige) verontreinigingen, denk hierbij aan PFAS, microplastics. Ook wordt er onderzoek gedaan naar microbiële corrosie van stalen infrastructuur en ontwikkeling van nieuwe monitoringtechnieken voor organische en microbiële verontreinigingen. Ook worden (geochemische) processen bij bijvoorbeeld toepassingen van sediment en de samenstelling van organisch materiaal onderzocht. Het lab heeft daarnaast de beschikking over voorzieningen voor het uitvoeren van anaeroob microbiologisch onderzoek, DNA/RNA-analyses (op populatie en gen niveau), waterstof-analyses en het meten van nutriënten en ook broeikasgassen zowel in het lab als live in het veld.

Het fysisch lab is ook wel een speelruimte voor onderzoek naar nieuwe (meet)technieken. Er staan een aantal standaard meetinstrumenten die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Met kleine aanpassingen aan instrument of (water, grond) monster of andere voorbereiding van een monster kunnen leuke resultaten behaald worden.

Praktijkvoorbeeld T&K MKB Challenge

Met de MKB Challenge is een bioreactor beschikbaar gesteld voor T&K. Hier onderzoeken we of er op chemisch behandelde locaties een bacteriepopulatie aanwezig is, die de restverontreinigingen zoals benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xylenen (BTEX) kan afbreken. T&K kan met deze informatie mogelijk overstappen op biologische sanering van de locaties.

We kunnen zo de effectiviteit van de bodemsanering verbeteren en de kosten aanzienlijk verlagen.

Nanne Hoekstra, Bodem- en Grondwaterkwaliteit expert bij Deltares

Veld faciliteiten

Deltares heeft unieke geofysische in-situ meet- en monitoringstechnieken voor de ondergrond en het oppervlak, op land en ter zee. De toepassing van de technieken bestaat onder andere uit kartering (bepaling opbouw van de ondergrond), opsporing van (on)natuurlijke obstakels en risico mitigatie bij bouwprojecten. Deze technieken maken het mogelijk om innovaties in het veld, op grote schaal, te monitoren. Daarnaast hebben we de beschikking over faciliteiten waarin we gecontroleerde experimenten kunnen doen.

Hiernaast meet Deltares op een aantal locaties in Nederland continu aan waterkwaliteit. Zo worden bijvoorbeeld bij Vuursteentocht en Vinkenloop de nutriënten in oppervlaktewater gemeten met een hoge tijdsresolutie. Deze ‘gecontroleerde’ locaties kunnen door mkb initiatieven bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe meettechnieken te testen.

Praktijkvoorbeeld WaterQi MKB Challenge

De WaterQi is een apparaat dat zeer kleine belletjes genereert om de hoeveelheid zuurstof in sloten en meren te verhogen. Daarnaast produceert de WaterQi door de belletjes geconcentreerd 'schuim'. De MKB Challenge bood de mogelijkheid om te onderzoeken welke verontreinigingen in het schuim werden verzameld. Het bleek onder andere dat het schuim een hogere concentratie PFAS had dan het water bij de inlaat. Dit zou dus een veelbelovende oplossing kunnen zijn om de waterkwaliteit te verbeteren. Met de WaterQi werken we aan ecologisch herstel en verbeteren we de waterkwaliteit met nanobubbels'.

Het onderzoek bij Deltares heeft aanbevelingen opgeleverd om de effectiviteit van de methode te vergroten.

Ben de Vos, WaterQi

Geo faciliteiten

Het Geotechnisch Laboratorium van Deltares is gespecialiseerd in het uitvoeren van complexe, geavanceerde gestandaardiseerde proeven (zoals cyclische triaxiaal-, samendrukkings- en schuifproeven) en het ontwikkelen en uitvoeren van niet-standaard experimenten teneinde grondparameters onder specifieke condities te bepalen of experimenten uit te voeren in samenhang met de uitvoering van grootschalige veldexperimenten.

Kijk wat je kunt testen in de Geohal in onderstaande video.


De GeoCentrifuge is een bijzondere faciliteit. Doordat gravitatiekrachten (g-kracht) kunnen worden opgewekt tot maar liefst 150 g wanneer de centrifuge ronddraait, kunnen werkelijke groottes worden verschaald. Door de afmeting van de machine kunnen constructies als dijken, spoorbanen en windturbines worden getest en effecten als bodemdaling en klimaatverandering in de grond worden gemeten.

In de Geohal staan een groot aantal generieke opstellingen die schaalproeven met grond en grond-constructies interactie mogelijk maken. Hier kunnen we onder geconditioneerde omstandigheden de statische en dynamische eigenschappen van grond en grond-constructie interactie vaststellen en met de resultaten grond-mechanische ontwerpen valideren en optimaliseren.

Oud MKB Challenge deelnemer Geopex

In 2023 nam het MKB bedrijf Geopex deel aan de MKB Challenge en zij kregen toegang tot de state-of-the-art geofaciliteiten van Deltares om hun de ontwerpconcepten van zink- en kraagstukken met geotextielen te testen op installatieschade door vallende stenen.

Meer over de Geopex test

Gerelateerde initiatieven

Ook SLAMDAM kreeg de unieke kans om hun opblaasbare kering te testen in de Deltagoot van Deltares. Er is al een test gedaan om te zien of de kering in de goot past en hoe lang het duurt om de kering op te stellen en te verwijderen. De echte golftesten zijndit najaar uitgevoerd en gaan laten zien welke golfhoogtes de kering kan weerstaan.

Deze pagina delen.