We beschikken over een breed scala aan onderzoeksmethoden en oplossingsrichtingen. Met innovatieve technologieën zoals monitoring, remote sensing en Digital Twins vergroten wij het inzicht in de waterkwaliteit en het ecosysteem. We ontwikkelen en passen simulatiemodellen toe om hydrodynamische, chemische en biologische processen in oppervlaktewater te simuleren.

Zo geeft ons onderzoek naar plastic vervuiling in de oceaan lokale overheden en NGO’s bijvoorbeeld belangrijke inzichten en ondersteunt uniforme besluitvorming. We werken samen met partners zoals het Europees Ruimteagentschap om onze impact te vergroten.

Duurzame wateroplossingen

Onze initiatieven richten zich op schoon water en een veerkrachtige ondergrond, bijdragen aan milieudoelstellingen en het stimuleren van duurzaamheid in gemeenschappen. De verwachte impact is een verbeterde biodiversiteit en effectief beheer van natuurlijke grondstoffen, om uiteindelijk de milieu en klimaatproblematiek het hoofd te bieden en duurzaam om te gaan met de natuur. Een voorbeeld van een duurzame oplossing is de aanleg van een rietveld voor waterzuivering op een bodemsaneringslocatie in het Nederlandse Barneveld, dat de buurt ook groener maakt.

Monitoring oceaanplastic

Deltares werkt samen met overheidsinstanties, NGO's en andere kennisinstellingen om effectieve waterbeheerstrategieën te ontwikkelen en toe te passen. Door onze gezamenlijke expertise in te zetten, vergroten we de kans op duurzame resultaten en zorgen we ervoor dat gemeenschappen toegang hebben tot schoon en veilig water. Eerst kijken we naar toepassing door eindgebruikers. Uiteindelijk zal deze kennis worden gebruikt beter te begrijpen waar plastics in het water en de ondergrond zitten, zodat effectievere schoonmaakoperaties kunnen worden opgezet.

Onze samenwerking met het Europees Ruimteagentschap (ESA) in onze experimentele onderzoeksfaciliteit Atlantic Basin speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ruimtevaarttechnologieën voor het monitoren van plastic vervuiling in de oceaan. Ons werk om vervuiling door oceaanplastic te detecteren met behulp van remote sensing, levert belangrijke gegevens op voor besluitvorming over grondstoffenbeheer.

Atlantic Basin test plastic
In het Atlantic Basin wordt remote sensing technologie getest om plastic te detecteren

Digitale tweeling

Deltares gebruikt innovatieve technologieën, zoals digital twins, voor waterbeheer. Deze tools maken realtime-monitoring en voorspellende modellering mogelijk, waardoor we de gezondheid van onze wateren en hun ecosystemen kunnen beoordelen. Digitale tweelingen helpen ons de dynamiek van watersystemen te begrijpen, natuurlijke signalen te analyseren en verschillende beheerscenario’s te simuleren. Ze zijn vaak multidisciplinair en soms transnationaal.

Integratie is een van de belangrijkste kenmerken van digital twins, zoals beschreven in ons Digital Twins Position Paper. Een voorbeeld van een multidisciplinair, transnationaal project waarin we de digital twin toepassen is EDITO ModelLab. Dit project maakt mariene gegevens en tools laagdrempeliger en toegankelijker voor belanghebbenden. In dit internationale consortium is de rol van Deltares het opzetten van digitale tweelingen van de Noordzee en de Waddenzee, om offshore aquacultuur en biodiversiteitsherstel mogelijk te maken. De technologie is zowel numeriek als AI-gedreven.

digital twin
Digital twin techologie

Klimaatbestendigheid vergroten

Om de kans op succes te vergroten, gebruikt Deltares een veelzijdige aanpak die betrokkenheid van belanghebbenden, controle op gegevensverzameling en het gebruik van geavanceerde modelleringstechnieken combineert.

In het SpongeScapes project beoordelen we bijvoorbeeld de effectiviteit van op de natuur gebaseerde waterbergingsmaatregelen in verschillende Europese landschappen.

Door lokale stakeholders te betrekken bij het samen ontwerpen van deze maatregelen en door tijdens de discussies objectieve informatie te verstrekken over de gevolgen van de gekozen oplossingen, zorgen we ervoor dat de oplossingen zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de gebruikers. Hierdoor is de kans op toepassing groter en wordt het landschap klimaatadaptief.

Aa bij Heeswijk Dinther in Noord-Brabant
De Aa bij Heeswijk Dinther in Noord-Brabant

Sponswerking

Een voorbeeld van deze aanpak zijn de GeoDesign workshops en veldwerkbezoeken in het case study-gebied van Waterschap Aa en Maas en Waterschap Vechtstromen. De kennispartners en de lokale overheden delen hier actief kennis over de sponswerking in het gebied en hoe deze te verbeteren. Ze brengen gezamenlijk het effect van verschillende maatregelen op de sponswerking in het gebied in kaart en zoeken naar toekomstscenario's om die te verbeteren.

Door deel te nemen aan SpongeWorks brengen we de praktijk samen met onderzoeksmogelijkheden en het kennisveld van Deltares. Hierdoor krijgen we meer inzicht hoe effectief de maatregelen zijn die we nemen. Tegelijk kunnen we goede voorbeelden overnemen uit het buitenland die hier ook effectief kunnen zijn.

Stef Fortkamp, stroomgebiedbeheerder Overijsselse Vecht bij waterschap Vechtstromen

Deze pagina delen.