Onderzoek naar de ecologische impact van windparken op de Noordzee
Hoe beïnvloeden windparken het ecosysteem van de Noordzee? Het nieuwe onderzoeksproject NO-REGRETS gaat op zoek naar antwoorden op deze vraag. Deltares is een van de betrokken partijen in dit vijf jaar durende project, dat dankzij een subsidie van 6,7 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van start gaat.
Samen met partners zoals het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Universiteit onderzoekt North Sea Renewable Energy: Gaining the Required Ecological Knowledge for the Transition (NO-REGRETS) de impact van de energietransitie op het kwetsbare Noordzee-ecosysteem, met specifieke aandacht voor de impact van windmolens. Het project richt zich op kennis over onderwerpen als de visstand, hydrodynamica, primaire productie van fytoplankton en de effecten van windturbines op andere ecologische processen.
"Het NO-REGRETS-project biedt een unieke kans om beter te begrijpen hoe de uitrol van windparken het Noordzee-ecosysteem beïnvloedt," zegt Luca van Duren, expert mariene ecologie bij Deltares. "De inzichten die we hier opdoen, vullen ons lopende onderzoek naar ecosysteemeffecten, zoals binnen Windenergie op zee ecologisch programma (Wozep) perfect aan.".
Het NO-REGRETS-project biedt een unieke kans om beter te begrijpen hoe de uitrol van windparken het Noordzee-ecosysteem beïnvloedt. De inzichten die we hier opdoen, vullen ons lopende onderzoek naar ecosysteemeffecten, zoals binnen 'Windenergie op zee ecologisch programma' perfect aan.
Luca van Duren, expert mariene ecologie bij Deltares
De rol van Deltares
Deltares onderzoekt in dit project hoe windparken het ecosysteem van de Noordzee beïnvloeden. We zijn verantwoordelijk voor het integreren van modelstudies en meetcampagnes, zodat de impact van windparken en klimaatverandering op het Noordzee-ecosysteem nauwkeurig zijn te analyseren en voorspellen. De focus ligt hierbij op het modelleren van hydrodynamica en het simuleren van de verspreiding van slib in zee.
Ook onderzoeken we hoe de groei van fytoplankton en veranderingen in de bodem (benthische voedselwebben) beïnvloed worden door het plaatsen van windmolenfunderingen in de bodem en klimaatverandering. Benthische voedselwebben zijn de voedselketens op de zeebodem, waar organismen zoals schelpdieren en wormen de basis vormen van het ecosysteem.
Daarnaast werkt Deltares samen met de TU Delft aan het begeleiden van een PhD-student, die onderzoek zal doen naar de effecten van offshore windparken en klimaatverandering op grote hydrodynamische fenomenen (belangrijke gebieden met hoge productiviteit, zoals Friese Font en Rijn ROFi) in de Noordzee. Het onderzoek richt zich specifiek op de invloed van deze factoren op het Friese Front en de Rijnpluim, twee belangrijke waterbewegingen die het mariene ecosysteem beïnvloeden.
Toekomstbestendige keuzes
Het NO-REGRETS-project is belangrijk voor sectoren als de visserij, die direct afhankelijk zijn van een gezond Noordzee-ecosysteem en van de ruimte die ze krijgen om te opereren. Het onderzoek biedt inzichten die kunnen bijdragen aan een duurzame inrichting van de Noordzee, waarbij natuur, windenergie en economische activiteiten in balans zijn.
In de komende vijf jaar wordt onderzoek gedaan naar verschillende ecologische processen, waaronder de invloed van windturbines op visbestanden en productiviteit. Deze kennis ondersteunt beleidsmakers en andere belanghebbenden bij het verantwoord inrichten van de Noordzee, zodat ruimte wordt geboden aan zowel natuur als aan economische activiteiten.